Çalışanlara çifte maaş geliyor

Çalışanlara çifte maaş geliyor
18.04.2019
A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı yeni reform paketinde bulunan bazı konular emeklileri sevindirecek.

Pakette bulunan tamamlayıcı emeklilik ile birlikte çalışanlara çifte maaş imkanı sunulacak. Üstelik çalışanların yaptığı tutumlar emeklilikte onlara yansıyacak. Tamamlayıcı emeklilik nedir? Yeni reform paketine göre erken emekli nasıl olunur? Çalışanlar çifte maaştan nasıl yaralanır? İşte detaylar…

Bakan Albayrak ‘Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019’ açıkladı. Yeni reform paketinde yer alan maddeler netleşiyor. Türkiye’de çalışan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren tamamlayıcı emeklilik ile çalışanlar çifte maaş müjdesi sunuluyor.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK NEDİR?
Tamamlayıcı emeklilik, ülkemizde 2017’de Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) otomatik katılım ile başlatıldı. Ancak bu sisteme girmek zorunlu, kalmak isteğe bağlı. Şimdi düşünülen tamamlayıcı emeklilik sisteminde ise zorunluluk esas alınacak.

ÇİFTE MAAŞ NASIL ALINIR? TAMAMLAYICI EMEKLİLİK DETAYLARI
Tamamlayıcı emeklilik sistemi ile birlikte çalışanlar, maddiyatına hasar vermeden birikim sağlayacak. Çalışanların yapacakları birikime devlet ve işveren desteği de dahil olacak. Ayrıca tasarrufların birikeceği fonun kıdem tazminat fonuyla entegre olması her iki fonun güvence altında olmasını da sağlayacak. Şu anki duruma göre 10 yıl 56 yaş tamamlandığında emeklilik olacak ve maaş ödenecek. Şu anda SGK sistemine giren bir kadın çalışan 58 erkek ise 61 yaşında 20 yıl prim ödeyerek emekli olabiliyor. Maaşlardan şu anda kesilen oran yüzde 3. Yani en az kesinti asgari ücrete göre, 76 lira 75 kuruş olarak uygulanıyor.

Bu oranın artırılması durumunda rakam da yükselmiş olacak. Kıdem tazminatı reformu işverenleri de rahatlatacak. İşveren çalışanıyla tazminat sorunu yaşamayacak, yüklü mahkeme ve faiz masrafından kurtulacak. Tazminatı aylık ve peşin ödeyeceği için yüklü maliyetten kurtulacak. Ayrıca son brüt maaş üzerinden ödemek yerine mevcut maaştan zamana yayarak ödeyeceği için kazançlı çıkacak. Ödeyeceği primlere devlet katkısı olacak tazminat yükünün bir kısmını kamu karşılayacak.

Kaynak: Sabah

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.