Biontech mi yoksa Sinovac mı?

Biontech mi yoksa Sinovac mı?
22.09.2021
A+
A-

Corona virüs salgınıyla gayrette sıkça tartışılan bahisle ilgili Türkiye’de bir araştırma yapıldı.

Temmuz 2021’de sıhhat çalışanları için üçüncü doz aşı uygulamasına gidilmiş ve bu doz için Sinovac ile Biontech seçenekleri sunulmuştu.

Üçüncü dozda hangi aşının daha çok antikor oluşumu sağladığı, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde vazifeli sıhhat çalışanları üzerinde yapılan araştırmayla incelendi.

138 BİREYDE DENENDİ

Çalışmaya toplam 84’ü erkek 53’ü bayan toplam 179 sıhhat çalışanı katıldı. 138 misyonlu çalışmayı tamamladı. Sıhhat çalışanlarının 103’ü Biontech, 35’i ise Çin aşısı Coronavac’ı tercih etti.

Alınan birinci kan örneklerinde yapılan incelemede elde edilen en düşük antikor paha 10,9; en yüksek bedel ise 5 bin 542,6 AU/ml oldu.

Güçlendirici doz olarak Coronavac yaptıranların antikor kıymeti 1187,90 çıktı. Biontech yaptıran kümede ise bu bedelin 17 bin 619 olduğu görüldü.

Bu, iki dozun üzerine yapılan Coronavac’ın antikor düzeyini 9 kat, Biontech’in ise 162 kat artırdığı manasına geliyor.

BIONTECH’İN YAN TESİRİ FAZLA

İki küme ortasında yan tesir açısından da manalı fark olduğu bulundu. Sinovac aşısı yaptıran 35 sıhhat çalışanının yalnızca 3’ü aşı sonrası yan tesir olarak aşı yerinde ağrı bildirdi. Biontech kümesinin yüzde 88’den fazlası ise en az bir yan tesir gördüklerini aktardı. En sık görülen yan tesirlerin enjeksiyon yerinde ağrı, halsizlik, kas ağrısı, baş ağrısı ve ateş olduğu bildirildi.

Kaynak:NTV

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber