Bedri Yaşar: Türkiye’de Bağımsız Bir Yargı Sistemi Yok!

Bedri Yaşar: Türkiye’de Bağımsız Bir Yargı Sistemi Yok!
04.01.2021
A+
A-

İyi Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, “Türkiye’de doğrudan yabancı yatırımı 2015 yılında 19 milyar dolar seviyesindeyken 2019’da, yüzde 50’ye kadar gerileyerek 9 milyar dolara düştü.

Yatırımcılar Türkiye’de bağımsız bir yargı sistemi ve siyasette öngörülebilirlik olmamasından şikâyetçi” dedi.

Türkiye’deki hukuk sisteminin iş dünyasında yabancı yatırımcılara güven vermediğinin, bu ortamın sağlanması için gerekli yapı taşının hukuk olduğunun altını çizen İyi Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar,  “Ticaretin güvenle yapılabildiği bir ülkede ekonomi güçlenirken işsizlik oranı da azalacaktır. Türkiye, 2005-2010 yılları arasında 22 milyar doları bulan yabancı yatırım alabiliyorken bugün, bu rakamları görmek maalesef mümkün değil. Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye’de doğrudan yabancı yatırımı 2015 yılında 19 milyar dolar seviyesindeyken 2019’da bu rakam maalesef, yüzde 50’ye kadar gerileyerek 9 milyar dolara düştü. Uluslararası yatırımcıların Türkiye’den uzaklaşmasının en önemli nedeni güvensizlik” ifadelerini kullandı.

Yıllarca Süren Yargılamalar Var 

Yatırımcıların Türkiye’de bağımsız bir yargı sistemi ve siyasette öngörülebilirlik olmamasından şikâyetçi olduğunu söyleyen İyi Parti Milletvekili Bedri Yaşar, Türkiye’de davaların babadan evlada kalacak kadar uzun yıllar sürdüğüne dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Aynı şikâyeti bugün Hükûmet yetkilileri de ifade ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımız da yapılacak adalet reformundan ve diğer reformlardan bahsediyor. Yatırımcının varlıklarına haksız veya keyfî bir şekilde el uzatılmayacağına, haksız yere idari para cezalarına uğramayacağına emin olması gerekir. Şöyle bir yargı sistemine bakın, yıllarca süren davaları, babadan evlada kalan yargılamaları çok rahatlıkla görebilirsiniz. Bu uzun yargılama süreci içerisinde yabancı yatırımcıların da ülkemize müspet bakması mümkün değildir.

Mevzuat oluşturulması aşamasında bugün olduğu gibi emrivakilerle değil, mümkün olduğunca en geniş şekilde ilgili kesimlerden görüş alınması ve alınan görüşlerin yeterli derecede değerlendirilmesi önem arz etmektedir. İş dünyasına sağlanacak olan güvenin yolu, uzmanlaşmış mahkeme ve uzmanlaşmış hukuk anlayışından geçer. Yargıda atamaların liyakat temelinde yapılması ülkemizde çözülmesi gereken ilk düğümdür. Adam kayırmalı yapılan yargı atamalarından sıyrılmak şart.

Bu uzun yargılama süreci içerisinde yabancı yatırımcıların da ülkemize müspet bakması mümkün değil. Birçok yatırımcı firmanın ülkemizden çekilmesi ya da hiç girmemesinin temelinde hem ekonomik dalgalanmalar hem de yaşanan güvensizlik var.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber