Bazı gıdalar kanser nedeni olabilir

Bazı gıdalar kanser nedeni olabilir

Samsun’da özel hastaneler arasında ilk Fitoterapi belgesi alarak hizmet veren Büyük Anadolu Hastaneleri Fitoterapi Bitkiler ve Doğal Ürünler İle Tedavi Merkezi, alanında uzman bir isim olan İç Hastalıkları ve Fitoterapi Bilim Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Emin Erdem ile şifa dağıtıyor.

Geleneksel bitkisel tıbbi ürünler ve bitkisel ilaçlarla yapılan bir tıbbi tedavi yöntemi olan Fitoterapi, artık Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri’de. Samsun’da özel hastaneler arasında ilk Fitoterapi belgesi alarak hizmet veren Büyük Anadolu Hastaneleri Fitoterapi Bitkiler ve Doğal Ürünler İle Tedavi Merkezi, alanında uzman bir isim olan İç Hastalıkları ve Fitoterapi Bilim Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Emin Erdem ile tıbbi tedavi dışında alternatif tedavi arayanlara önemli katkılar sağlıyor.

Kanserin başlıca nedenleri arasında gıda ürünlerinin bozulması GDO, hormon ve çevre kirliliği geliyor. Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Fitoterapi Bilim Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Emin Erdem, kanser nedeni olabilecek gıdalar hakkında bilgiler verdi.

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Fitoterapi Bilim Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Emin Erdem, ”Tıbbın kurucusu kabul edilen Hipokrat boşuna söylememiş: ‘ Ruh ve beden sağlığı istiyorsan İlaçlar gıdan, gıdalar ilacın olsun’ diye… Yine eskilerin söylediği gibi yemek yerken azı karar , ortası yarar , çoğu zarar. Ne kadar da günümüzün realitesine uygun değil mi? Gerçekten de modern çağ insanı, eski çağlarda yaşayanlara göre çok şanslı (!). Yiyecek ve içeceklere çok kolay ulaşabiliyoruz. Evet şanslıyız belki ama, bu şansı iyi değerlendirdiğimiz söylenemez. Çünkü maalesef bu yiyeceklerin tüketiminde çoğu defa içerik ve kaliteye çok da dikkat etmiyoruz. Aşırı ve anlamsız bir tüketim içerisindeyiz. Bu yanlış bir yaşam tarzı ,yani, az hareket, az uyku, stres, sigara gibi risk faktörleriyle birleşince kanser nedeni olabiliyor.

1-KIRMIZI ET: Kırmızı et harika bir protein,demir ve B12 vitamin kaynağı, mutfakların ve sofraların baştacı, faydaları saymakla bitmez. Ancak, aşırı miktarda , her gün kırmızı et yemek, özellikle de kömür mangal veya yağda kızartma tarzında olursa meme,prostat ve kolon kanser riskinizi artırabilir.50 ile 74 yaş arasındaki 15000 kişiyi kapsayan bir çalışma, uzun süreli ve aşırı kırmızı et tüketiminin kolon kanseri ile ilişkisini gösterdi. Çalışmada bunun aksine balık tüketimiyle olumlu sonuçlar bildirilmişti.

2-K0NSERVE DOMATES ve DİĞERLERİ: Taze ve mevsiminde yenilen domates gerek kanser, gerek prostat hastalıkları ve gerekse kalp ve damar sağlığınız için harika bir yardımcıdır. Burada endişelenilmesi gereken konserve domateslerdir.BPA( Bifenol-A) konserve işlemlerinde kullanılan bir kimyasal. 2013 yılında Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi, BPA’nın genlerimizi ve beynimizi etkilediğini bildirmişti.O nedenle, mevsiminde, taze, organik domatesleri tüketmenizi öneririm.

3-GAZLI İÇECEKLER: Amerikan Beslenme Dergisi’nde yayımlanan bir çalışmada diyabet hastalığı ve kanserin şekerli-gazlı içecek tüketimiyle yaklaşık olarak iki kat arttığı bildirilmişti. Vücüdumuza boş yere yüklenen aşırı şeker sadece şeker hastalığı, karaciğer yağlanması ve oezite yapmakla kalmaz, reflü nedeni de olabilir. Obezite en önemli kanser nedenlerindendir. Ayrıca bu gurup bazen bulunabilen 4-metilimidazolün kanser nedeni olabileceği bilinmektedir.

5-ALKOL: Dünya Sağlık Örgütü’nün Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, alkolün, ağız, yemek borusu ve meme kanserinin başlıca nedenlerinden biri olduğunu bildirmektedir. Tütünden sonra aşırı alkol tüketimi de önemli bir kanser nedeni olarak kabul edilebilir.

6-YAPAY TATLANDIRICILAR: Birçok şeker hastasının inandığının aksine bu gurup tatlandırıcılar iştahı kapatmıyor. Ayrıca kan şekerini olumlu yönde etkiledikleri konusunda bilimsel kanıt da yok. Dahası, yapay tatlandırıcılar,havale nöbeti yapabilirler.İştahınızı artırabilirler. Ek olarak, DKP isimli toksine dönüşerek beyin tümörü nedeni olabilirler.

7-RAFİNE ŞEKER: Sanırım aramızda şekeri sevmeyen, onsuz mutlu olabilen çok az insan vardır. Ne yazık ki rafine şeker, kanser hücrelerini besleme yeteneği ile bilinir. Böylece kanser hücreleri daha hızlı büyür. Nobel ödüllü bilim insanı Alman Otto Warburg, şeker ile tümör hücrelerinin büyüme ve yayılması arasındaki ilişkiyi bulmuştu . Kanser hücreleri özellikle yüksek miktarda fruktoz içeren mısır şurubu gibi rafine şekerleri çok severler, çünkü hızlı ve kolay bir şekilde işleyebilirler.Şekerden uzak dur demek kolay ,yapması zordur.Hayatımızın her aşamasında örneğin, kek, kurabiye, gazlı içecekler, meyve suları, hatta ketçapda bile şeker var. Aman şeker tüketimine dikkat.” diyerek sözlerine son verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.