Başkan Aksu sporcu antrenör ve yöneticilerle buluştu

Başkan Aksu sporcu antrenör ve yöneticilerle buluştu
02.12.2021
A+
A-

AK Parti Samsun İl Başkanı Ersan Aksu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla İl başkanlığında STK temsilcileri, spor kulüpleri yöneticileri, sporcular ve antrenörlerle bir araya geldi.

Başarılarından dolayı her birini ayrı ayrı tebrik eden ve 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutlayan Başkan Aksu, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Hükümetin toplumdaki eşitsizlikleri düzeltme, avantajsız grupların şartlarını geliştirme ve dezavantajlı kişilere yardım sağlama amacıyla müdahalelerde bulunması Sosyal Devlet anlayışının vazgeçilmez unsurudur. Bu tanım, Türkiye’de AK Parti hükümetleri ile anlam kazanmıştır.

Engelli vatandaşlarımızın evlere hapsolduğu, eğitim hakları kısıtlandığı, toplumdan dışlandığı, bırakın hâkim, savcı olmayı üniversitelere dahi girmekte zorlandığı bir ülkeden, engelli bir kardeşimizin hâkim, savcı, doktor, öğretmen veya diplomat olabileceği bir ülke haline geldik. Hatta TBMM tarihinde ilk defa 22. Dönemde milletimiz engelli bir milletvekilini AK Parti sıralarında gördü.

Sosyal alanlarda dışlanmışlığı aşikâr olan engelli kardeşlerimizin haklarını Anayasamızda da güvence altına alan her hangi bir kanun yoktu. 2002’den itibaren Türkiye’de hükümetin engelli vatandaşlarımızla alakalı, o güne değin Türkiye’de görülmemiş ‘eşit vatandaşlık’ anlayışına dayalı, sosyal koruma programları uygulanmaya başlanmıştır. İNSANI YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN. İlkesiyle; AK Parti Hükümetlerince yapılan Sosyal Politikalar çalışmalarından bazıları şu şekildedir:

ENGELLİLER ALANINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR

2005 yılında ülkemizde ilk defa engelliler kanunu yapıldı. 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununa eklenen madde ile ilk defa bakıma muhtaç tüm engellilerin bakım hizmeti kapsamına alındı

2005 yılında Aynı yıl yapılan düzenlemeyle, kamu kurumları ve yerel yönetimlere, “fiziksel erişilebilirlik düzenleme yükümlülüğü” getirdi.

Engellilerin Haklarına İlişkin Birleşmiş Milletler Sözleşmesini 2007 yılında imzalandı. 2009 yılında TBMM’de onaylanarak yürürlüğe girdi.

2010 yılında Anayasa değişikliği ile pozitif ayrımcılığı anayasa güvencesine alındı.

2013 yılında yapılan bir başka düzenleme ile özürlü sakat çürük gibi incitici küçük düşürücü ifadeleri tamamen kaldırıldı.

2021 de 5. yargı paketi ile 2802 kanundaki Engellilerin hâkim, savcı olamayacağına dair madde değişti. Hatırlarsanız Engelli Milletvekili Av. Serkan Bayram 1997 yılında girdiği hâkimlik sınavından 84 puan almasına rağmen engeli nedeniyle elenmişti.
Devlet memuru olarak atanacak engelliler için ilk defa ayrı ve merkezi bir sınav (EKPSS) yapılmasını sağlandı. 2002 yılından önce kamuda istihdam edilen engelli sayısı sadece 5 bin iken, son yerleştirmeler ile bu rakam 12 kat kadar artarak 62.337 engeli ataması ile rekor kırıldı

Kamuda ve özel sektörde %3 engelli çalıştırma zorunluluğu getirildi.

Engelli Maaşı 24,48 TL’den (2002) 991 TL ye (%70 ve üzeri engelli için) çıkarıldı

18 yaş altı engelli çocuklara, anne babası olmayan muhtaç çocuklara, %40 üzeri engeli olan vatandaşlara muhtaç aylığı bağlandı.

Muhtaç aylığı 115,32 TL’den (2002) 1125,67 TL ye yükseltildi

Engeli veya hastalığı sebebiyle yatağa bağımlı vatandaşlarımıza 2010 yılı itibarıyla evde bakım desteği başlatıldı. Evde bakım desteği alan kişi sayısı 2021 yılı itibarıyla 535,700’e ulaştı

128 Engelsiz gündüz yaşam merkezi hizmete açıldı.

Kamuya ait bakım ve rehabilitasyon merkezi sayısı 2002 de 21 iken 2021 de 104 e çıkarıldı.

Engelli öğrencileri okullara ücretsiz taşınıyor.

Engel durumuna göre verilen desteklerle işletme sahibi olmaları sağlanıyor.

2006 yılından itibaren görme engelli öğrenciler için Braille Kabartma Yazısı ile hazırlanmış ders kitapları ücretsiz dağıtılmaya başlandı

Toplu taşıma araçları, THY, DDY, TTNET, GSM şebekeleri ve Emlak Vergilerinde engelli birey ve aileleri için indirimler sağlandı.

Erken emeklilik hakkı tanındı

Engelli sorunlarını çözüme kavuşturmak maksadıyla 2001 de Ak Parti Genel Merkezinde Engelli Koordinasyon Merkezi kuruldu.
Kamuda ve özel sektörde %3 engelli çalıştırma zorunluluğu getirildi.

Türkiye’de ilk kez “Güncel Türk İşaret Dili Sözlüğü ”nü geliştirildi ve bu sözlük web ortamında hizmete sunduk.

Ekonomik gelişmeler sayesinde; Sosyal Yardıma ayrılan bütçe 2002 ye göre 28 kat arttı

YAŞLI ve KİMSESİZLERE YÖNELİK ÇALIŞMALAR

Yaşlılık aylığı 31,70 TL (2002) den 1035 TL ye çıkarıldı

Huzurevleri imkanları artırılıp ve koşulları iyileştirilirken, ilaveten 2012’den itibaren ‘’Yaşlı Yaşam Evi Projesi’’ hayata geçirildi.

Evde maaş ödemesi uygulamasıyla Maaş Kuyruğu Çilesine son verildi…

65 yaş üstü yaşlılarımıza ücretsiz toplu ulaşım imkânı sunuldu.

Sağlık alanında Geriatri bakım merkezleri sayıları artırıldı.

2004’ten itibaren Yaşlılar Koordinasyon Merkezi Kuruldu

Bu hizmetlerin samsuna yansıması ise şu şekildedir;

Samsun’da engelli yaşlı hizmet veren kuruluş olarak, Kamuda 8, Özel Bakım Merkezleri 7 olmak üzere Toplamda 15 kuruluş bulunmaktadır.

Resmi kuruluşların toplam kapasitesi 560 kişi, misafir edilen engelli ve yaşlılarımızın toplamı 297 kişidir.

Özel kuruluşların toplam kapasitesi 1052 kişi, misafir edilen engelli ve yaşlılarımızın toplamı ise 836 kişidir.

Samsun’da engelli evde bakım ücreti verilen kişi sayısı 9108’dir.

Kişi başı ödeme miktarı 1.797,97 TL,

Ay içinde yapılan toplam ödeme miktarı 16.315.291,85 tl

Yıl içinde yapılan toplam ödeme miktarı ise 141.623.602,55 tl

Özel bakım merkezinde kalan engelli sayısı 714 kişidir.

Özel bakım merkezlerine ödenen yıllık tutar 21.775.794,27″

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber