Bakan Karaismailoğlu: Bitlis Viyadüğü’nde kullanılan çelikle 2 Eyfel Kulesi yapılırdı

Bakan Karaismailoğlu: Bitlis Viyadüğü’nde kullanılan çelikle 2 Eyfel Kulesi yapılırdı
25.10.2022
A+
A-
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bitlis Çayı Viyadüğü’nün “enlerin” projesi olduğuna dikkati çekerek, “Köprümüz, güçlendirilmiş kutu kiriş tipteki çelik tabliyeli teknolojik köprüdür. Aynı zamanda; ilk defa, yüzde 3,82 eğimde, tutma-sürme yöntemi ile gerçekleştirilen 904 metre uzunluğunda 15 bin 600 ton çelik kullanılan tek parça köprüdür. Burada kullanılan çelik ile 2 adet Eyfel Kulesi yapılabilirdi” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bitlis-Baykan arası viyadük birleştirme segmenti kaynak törenine katıldı. Ulaştırma ve altyapı yaptırımlarına dur durak bilmeden devam ettiklerini vurgulayan Karaismailoğlu, “Bu yatırımlarımızla, ülkemizin dört bir köşesini entegre bir altyapıyla birbirine bağlıyor, bölgesine ve dünyaya hizmet eden bir yapıya büründürüyoruz. Sahip olduğumuz coğrafi avantajları kullanarak Türkiye’mizi dünya ticaret yollarının hakimi konumuna yükseltiyoruz. Söz konusu çalışmalarımız, ülkemizi dünyanın sayılı ekonomileri arasına sokarak ‘Türkiye Yüzyılının’ da en önemli kilometre taşlarından olacak. Bu uğurda çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz” diye konuştu.
ESER VE HİZMET ŞÖLENİMİZ DURMADAN DEVAM EDECEK
Ekim ayı içerisinde yapılan açılışlara değinen Karaismailoğlu, 2 Ekim’de İstanbul’da-Pendik Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattını hizmete aldıklarını söyledi. “11 Ekim’de Çanakkale’de Assos ve Troya Tünellerini içerisinde barındıran Ayvacık Küçükkuyu Yolu ile 50 dakikalık yolu 5 dakikaya düşürerek Kaz Dağları’na nefes aldırdık” diyen Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Cumartesi günü toplam 104,3 kilometrelik uzunluğa sahip, içerisinde 14 köprü ve 8 tünel bulunan, Malatya’yı Sivas’a bağlayan, yolculuk süresini 35 dakika kısaltan Malatya Hekimhan Yolu’nu, Pazar günü toplam 30 kilometrelik uzunluğa sahip, Diyarbakır’ı bölgenin en önemli ulaşım akslarına bağlayan, seyahat süresini 40 dakikadan 15 dakikaya indiren Diyarbakır Çevre Yolu’nu milletimizin hizmetine sunduk. Eser ve hizmet şölenimiz durmadan devam edecek. Ne mutlu bizlere ki; sizlerle her görüşmemizde binlerce yıllık kadim medeniyetin izlerini taşıyan Bitlis’e yeni bir hizmetimiz oluyor. Daha evvel sizlerle buluşup Ahlat-Karahasan-Malazgirt Yolu’nun açılışını yapmıştık. Şimdi de sıra Bitlis-Baykan Arası Viyadük Birleştirme Segmenti Kaynak Töreni’mizde.”
TÜRKİYE’MİZİ ADETA BAŞTAN BAŞA ÖRÜYORUZ
20 yıllık AK Parti hükümetleri döneminde, Türkiye’yi doğu-batı ayırmadan bir bütün olarak ele aldıklarını anlatan Karaismailoğlu, birbirine entegre ulaştırma ve altyapı sistemleriyle Türkiye’yi adeta baştan başa ördüklerini belirtti. 20 yıl içinde; Türkiye’nin ulaşım ve haberleşme sektörüne 1 trilyon 631 milyar 580 milyon liralık yatırım yaptıklarına dikkati çeken Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Ülkemizdeki bölünmüş yol uzunluğunu 6 bin 100 kilometreden aldık, 5 katına çıkararak, 28 bin 770 kilometreye ulaştırdık. Karayollarımızdaki tünel uzunluğu yalnızca 50 kilometreydi. Bunu 13 katına çıkardık. Şimdi 663 kilometreye çıkardık. Köprü ve viyadük uzunluğunu 311 kilometreden alıp, 732 kilometreye yükseltiyoruz” ifadesini kullandı.
BİTLİS’İN ULAŞIM VE İLETİŞİM YATIRIMLARI İÇİN 12.5 MİLYAR LİRAYA YAKIN HARCAMA YAPTIK
AK Parti hükümetleri döneminde ülke genelinde yapılan önemli yatırımlardan Bitlis’inde hak ettiği payı aldığına vurgu yapan Karaismailoğlu, “Bugüne kadar Bitlis’in ulaşım ve iletişim yatırımları için 12 milyar 520 milyon liraya yakın harcama yaptık. Hükümetlerimiz döneminde; Bitlis il genelindeki bölünmüş yol uzunluğunu 19 kilometreden alıp, 302 kilometreye çıkararak, 15 katına yükselttik. Hükümetlerimiz döneminde Bitlis’e ayrılan ulaştırma bütçesini yaklaşık 40 kat artırdık. Son 20 yılda; Bitlis’te, 359 kilometrelik tek yol yapım ve iyileştirmesi gerçekleştirdik. 2 tek tüp, 3 de çift tüp olmak üzere toplam uzunluğu 5 bin 850 kilometreye varan 5 tünel inşa ettik. Tarihi Gazi Bey, Ulucami, Çağlayan, Paşa Hamamı, Şerefiye 1ve 2, Pamukçular, Hatuniye ve Alemdar köprülerinin restorasyonları devam ediyor. Bu restorasyonları bu yılın sonunda bitireceğiz. Bitlis’te yapımı devam eden 10 ayrı karayolunun toplam proje bedeli 5 milyar 720 milyon liradır” şeklinde konuştu.
KÖPRÜMÜZ YÜZDE 100 YERLİ VE MİLLİ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “Bitlis Çayı Viyadüğü, bölgemizdeki Kuzey-Güney aksını oluşturan; Habur, Esendere, Gürbulak, Kapıköy sınır kapıları ile birlikte, doğu illerinin güney illerine ulaşımını sağlayan bir kavşaktadır. Tarihi ipek yolu konumunda olan Bitlis-Baykan Yolu güzergahında; Bitlis Çayı Viyadüğü; 900 metre ve 2 bin 100 metrelik bağlantı yollarının yapılması sayesinde kesintisiz, güvenli ve konforlu seyahat etme imkanına kavuşacağız. Projemiz aynı zamanda bölgenin tarım ve hayvancılığı ile birlikte sosyo-ekonomik gelişimine de ciddi katkılar sağlayacak” dedi.
Aynı zamanda Bitlis Çayı Viyadüğü “enlerin” projesi olduğunu bildiren Karaismailoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Köprümüz, güçlendirilmiş kutu kiriş tipteki çelik tabliyeli teknolojik köprüdür. Aynı zamanda; ilk defa, yüzde 3,82 eğimde, tutma-sürme yöntemi ile gerçekleştirilen 904 metre uzunluğunda 15 bin 600 ton çelik kullanılan tek parça köprüdür. 50 bin metreküp beton kullanılan köprümüzde yaklaşık 1000 kilometre kaynak yapılmıştır. Burada kullanılan çelik ile 2 adet Eyfel Kulesi yapılabilirdi. Bugün kaynak törenini gerçekleştirdiğimiz köprümüz, yerli mühendislik, tasarım ve yapımıyla yüzde 100 yerli ve millidir. Bu yanıyla da hepimiz için, Bitlis’imiz için ayrı bir gurur kaynağıdır. Bizim ulaşım ve haberleşme yatırımlarımızda; doğu-batı ayrımı yoktur. Bizim önceliklerimiz; ihtiyaç ve kalkınmadır. Biz; Kömürhan, Ağın ve Nissibi köprüleriyle birlikte Bitlis Çayı Viyadüğünü de ‘teknolojik köprüler’ sınıfında inşa ettik.”
BOTAN KÖPRÜSÜ’NDEN 1 MİLYON 587 BİN ARAÇ GEÇİŞ YAPTI
2020 yılında Türkiye’nin en yüksek köprüsü olan Beğendik (Botan) Köprüsü’nü de içinde barındıran Küçüksu-Hizan-Pervari Yolu’nun hizmete açıldığını anımsatan Karaismailoğlu, bu şeklide; Bitlis, Siirt ve Van illeri başta olmak üzere Türkiye adına çok önemli birçok ulaşım projesinin hayata geçirildiğini kaydetti. Hizmete girdiği günden bu yana, Botan Köprüsü’nden 1 milyon 587 bin aracın geçiş yaptığını duyuran Karaismailoğlu, “Tıpkı Botan Köprüsü ve bağlantı yolları gibi Bitlis’te yaptığımız bölünmüş yollar sayesinde, sıla ve sevdiklerimize artık rahat, güvenli ve hızlı bir şekilde kavuşuyoruz. Ne mutlu ki; sizlere hak ettiğiniz hizmetleri sunmak bizlere nasip oldu” diyerek sözlerini tamamladı.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber