Bafra Ovası’nda Çeltik tohumları suyla buluştu

Bafra Ovası’nda Çeltik tohumları suyla buluştu
14.05.2018
A+
A-

Vali Sayın Osman Kaymak, Balıklar Mahallesinde, Bafra Kaymakamlığı ve Bafra Ziraat Odası tarafından organize edilen ‘Geleneksel 4. Çeltik Ekim Günü’ etkinliğine katıldı.

Etkinlikte halkoyunu ekibinin gösterisinin ardından bir konuşma yapan Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zihni Şahin, “Son dönemde hükümetimizin yapmış olduğu yatırımlarla sulama alanında çok ciddi yol kat edildi. Doğu yakası sulama kanalları tamamlandı. Batı yakası ise belli bir seviyeye geldi. Bafra ovası denince, sadece Bafra Kızılırmak kenarı değil, Dereköy’den başlayıp Yakakent`te kadar uzanıyor. Baktığımızda Yakakent`e kadar çeltik ekimi yapılıyor. Hatırladığım kadarıyla Türkiye`nin çeltik oranında yüzde 18`ini Samsun, Samsun`un da yüzde 11`ini Bafra üretiyor. Bafra çeltik üretiminde Türkiye genelinde çok önemli bir yer işgal ediyor. En önemli tarafı ürettiğimiz çeltiğin kalitesi.

Gerçekten Türkiye genelinde üretilen çeltikte kalite olarak ilk sıralarda olmak gerçekten çok büyük bir önem arz ediyor. Bafra Türkiye genelinde çok önemli bir yere sahip. Bafra yakın zamanlara kadar sebze ile anılan ve bu özelliği ile bilinir bir şehirdi. Ama son zamanlarda çeltik ekiminin sürekli arttığını görüyoruz. Aslında Bafra ekonomisinde çeltiğin her geçen gün katkısının artması sulama alanlarının gelişmesine bağlı olarak gelişti. Bu da Bafra`yı diğer bölgelere göre daha avantajlı duruma getirdi. İnşallah bu sezonda çeltik de daha bereketli bir sezon geçiririz.”dedi.

Vali Osman Kaymak yaptığı konuşmasında, “Bafra ovası Türkiye’nin önemli bir gıda deposu. Bafra`da tarım ürünleri yıllardır aş olmuş, ekmek olmuş ve buradaki insanlarımıza geçim kaynağı olmuş. Ama şunu da söylüyoruz ki, Samsun bu potansiyelini çok daha iyi kullanmalıdır diye düşünüyoruz. Çünkü gelişen toplumlarda gıda en önemli stratejik bir ürün haline geldi. Her şeyi bulabiliyorsunuz ama gıdayı bulamıyorsunuz. Çünkü nüfus artışı ile birlikte gıda çok önemli bir ihtiyaç oldu. Şanslıyız ki, Allah bu nimeti bu ovalara vermiş. Bizler bütün kurum ve kuruluşlarımızla birlikte hep beraber bundan sonra bu ovalardan katma değeri yüksek ürünler elde etmek için çalışmalıyız. Bilinçli tarım ve iyi tarım uygulamaları paketleme gibi işlemleri en iyi şekilde yapmazsak, emeğimizin karşılığını alamamış oluruz ve o yönüyle bu ovaların hakkını verememiş oluruz. Dünyada tarımın merkezi Türkiye ve aynı zamanda biz bir tarım ülkesiyiz. Tarım Bakanlığımızın kuruluşlarına baktığımız zaman Samsun’a hemen hemen her kurum kurulmuş. Buna istinaden iyi çalışmalar yaparak tarımda birim başına ürünü daha çok elde etmeliyiz. Elde ettiğimiz ürünleri işleyerek kalite değerini artırarak iş yapmak durumundayız.

Tarım Bakanlığımız ve devletimiz çiftçiye müthiş destekler veriyor. Hemen hemen her ürüne teşvik ve destek var. Aslında devletimiz çiftçiyi destekliyor. Buna rağmen şehirleşme sonucu insanlar bazen de çalışmak istemiyor. İnsanlar köyde kendi işinin patronu olmak varken bazı vesilelerle hayatı kolay görüyorlar ve şehre gidiyorlar. Bu gün çoğu köyümüzde tütünle ve diğer tarım ürinleriyle ilgili arazide uğraşacak ve çalışacak insan yok. Anadoluda yaylalarımız ve ovalarımız boş duruyor. İnsanlar hayvancılık yapmıyor. Arazilerimiz boş duruyor, işlenmiyor ve ondan sonra da memlekette işsizlikten bahsediyoruz. O anlamda Tarım Bakanlığımız ve devletimiz çiftçimize hibe veriyor ama alan vatandaş yok. O anlamda Tarım İlçe ve İl Müdürlüklerimizin teşviklerini, desteklerini çok iyi araştıralım inceleyelim. Bilinçli bir çiftçinin mutlaka bir ayağı Tarım Müdürlüğü’nde olmalı. Veterineriyle ve Ziraat Mühendisleriyle iç içe olmalı. Yeni ürünleri yeni tohumları deneyin. Ben bu çeltik ekim günümüzün çiftçilerimize, ilimize ve ülkemize bolluk ve berekete vesile olması dileğiyle hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.”dedi.

Konuşmaların ardından Vali Osman Kaymak ve diğer protokol üyelerinin katılımı ile çeltik tarlasına çeltik ekimi yapıldı.

Çeltik Ekimi Günü etkinliğine ayrıca, Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Bafra Kaymakamı Ali Fuat Türkel, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, daire amirleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.