Atakum Gönüllüleri’nden Kent ve Sağlık Konferansı

Atakum Gönüllüleri’nden Kent ve Sağlık Konferansı
27.10.2018
A+
A-

Atakum Gönüllüleri Derneği’nin Kent Konferansları kapsamında üçüncüsünü düzenlediği etkinliğine Medicana Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nurullah Burak Korkmaz konuk oldu

İlk söz alan Atakum Gönüllüleri Derneği Genel Sekreteri Bayram Çelik, Akıllı kent sistemi ve sağlıklı toplum vurgusu yaparak kent ve kentleşmenin ortaya çıkardığı problemlerin başında sağlık geldiğini ifade etti. Çelik şunları kaydetti: ‘’Bu hatalı ve sağlıksız kentleşmelerden dolayı insan sağlığı ciddi bir tahribata yol açıyor. Kentler hep aklın üstünlüğünü ön plana çıkaran mekanlardır. Sağlıksız kentlerde insanlar stres, bunalım ve depresyon gibi hastalıkların yanı sıra sosyalleşememe ve eğlence kültüründen uzak gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Sağlıksız kentler insan hayatını kötü etkiliyor. Yerel yönetimler demokrasi okullarıdır. Demokratik Kitle Örgütleri ve sivil toplum kuruluşları Yerel Yönetimlere ne kadar katkı sağlarlarsa kentin daha düzgün olmasına katkı sağlamış oluruz. Ne yazık ki şuan ki yerel yönetimler hiçbir sivil toplum örgütleriyle bir araya gelmiyor. Bu da sağlıklı bir kent çizgisinden uzak bir hal alıyor. Sağlıklı kentlerde toprağı yaşatmak, suyu yaşatmak, havayı yaşatmak, ısıyı kontrol altında tutmak demek kentlerde yaşayan insanların sağlıklı şekilde yaşamaları demektir. Planlama yapılarak ilerleyen kentler, sağlıklı toplumlar ve sağlıklı bireyler yetiştirir’’

Ayrıca Atakum Gönüllüleri Derneği Genel Sekreteri Bayram Çelik hekimlere karşı şiddetin artık son bulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Konuşmacı olarak konferansa katılan Medicana Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nurullah Burak Korkmaz ise katılımcıları bilinçlendirerek hastalıkların ne olduğunu, nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini ve tedavi süreçlerini bir anlattı.

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nurullah Burak Korkmaz’ın satır başları şöyle:

Anal bölge hastalığı Hemoroid (Basur) hastalığı:             

Hemoroid hastalığı dediğimiz olay bir bağ dokusu hastalığı. Hemoroid pakeleri dediğimiz doğuştan ölümümüze kadar bizimle yaşayan ve çok önemli iki görevi bulunan pakeleridir. Hemoroid pakeleri Gaz tutmamızı ve büyük abdest tutmamızı sağlayan fonksiyonu olan iki yapıdır. Bağ dokusu dediğimiz hastalık şudur: Vücudumuzdaki kas, kolajen ve yağ dokusundan kaynaklanan her şey bağ dokusudur. Bunlar vücudumuzun sıkılaşmasında önemli bir rol alır. Bunların yerinden ayrılması-uzaklaşması bağ dokusu gevşemesine sebep verir ve bunlar makattan çıkmaya başlar. Utanılması gereken bir hastalık değil fakat toplumumuz bu konuyla ilgili hekime başvurmak için utanıyor. Ancak dayanılmaz ağrılar olduğunda hekime başvuruluyor ama hastalık derecesi ilaçla tedavi edilecekken cerrahi operasyon yapılması gerekiyor.  Tedavileri ise ilaçla, lazerle ve en son evre ise cerrahi sistemle halledilebiliyor.

Anal fissür makat çatlağı hastalığı:  Bu hastalık bıçak kesiği gibi tuvalet yaparken ağrıya makat çatlağı diyoruz. Birebir sebebi ise kabızlıktır. Acılı baharatlı ve alkollü içeceklerin alınması. Tüketim ve beslenme bozukları bu hastalığı tetikleyen etkenler arasında yer alıyor. Tedavileri ise ilaç veya kasılmış kasa botoks uygulaması ve en son evre ise cerrahi sistemle yapıyoruz.

Anal fistür makat ile deri arasındaki yol hastalığı: Bölge hijyeninin tam sağlanamamasından kaynaklanan bir hastalıktır. Tuvalet kağıdı alışkanlıkları olmayanlarda ve sadece su ile büyük abdestini bitiren kişilerde rastladığımız bir hastalık. Bu hastalığın ilaç tedavisi yok genelde lazer ve cerrahi işlem gerektiren hastalıktır. Kolonoskopi yaparak başka hastalığa eşlik ediyor mu diye bakıyoruz.

Yukarıda bahsettiğim üç ana başlığın içerisinde hepsinin hemen hemen bulgusu ağrı, akıntı ve kanama…  Kanama önemli hastalığımızda belirtisi.

Kalın Bağırsak Kanseri…

Ülkemizde 40 yaş üzerinde erkeklerde üçüncü kadınlarda dördüncü sırada gördüğümüz kanser türü. Kolon kanseri kalın bağırsağın en sık 10-20 cm arasındaki hastalıktır. Hepsi hemoroidel hastalıkların sıklığıyla gösteriyor. Makat ağrısı, makat kanaması gibi şikayetlerde beliriyor. Hemoroidel hastalıkların ilerlemesi ve hekime başvurmamak gibi bir durumda bu hastalık sinsi bir şekilde ilerler. 40 yaş üstünde bu hastalık hızla yükselir. Makatta kanaması olması durumda mutlaka bir genel cerrahi hekimine başvurması gerekiyor. Hemoroidel hastalıklar aile sağlığı merkezinde tedavi edilecek hastalıklar değildir. Genel cerrahi uzmanına başvurup kolonoskopi yapılması gerekmektedir. Bu hastalıkta sikkat etmemiz gereken hususlar ise nelerdir diye soracak olursanız; bunlar fastfood, acılı ve sağlıksız beslenme, kebap-pide kültürü vs.

Japonya, Finlandiya Norveç gibi ülkelerde koruyucu sağlık hizmetleri var. Nedir bu koruyucu sağlık hizmetleri… Mesela Japonya’da zorunlu hale gelmiştir. Kolonoskopi ve endoskopi yaptırmayan kişiler polis zoruyla hastanelere götürülür. Şuan Japonya’da mide kanseri vakası yoktur. Kolon kanseri ise Japonya’da tarihe karışmış durumda. Bizim ülkemizde ise devlet sen hasta ol, öyle ben seni tedavi edeyim mantığıyla yaklaşıyor’’ diyerek sözlerine nokta koydu. Bu arada konferansa katılan Op. Dr. Nurullah Burak Korkmaz’a katılımlarından ve bilgilendirmelerinden dolayı Atakum Gönüllüleri Derneği Genel Sekreteri Bayram Çelik bir plaket takdim etti. Öte yandan Atakum Gönüllüleri Derneği ‘Kent Konferansları’ her hafta cumartesi günü saat 14:00’te dernek binasında devam edecektir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber