Atakum Gönüllüleri Derneği Kent Konferansları ses getirdi

Atakum Gönüllüleri Derneği Kent Konferansları ses getirdi
13.10.2018
A+
A-

Atakum Gönüllüleri Derneği ‘Kent Konferansları’nın ilkini TMMOB Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu ile gerçekleştirdi.

Açılış konuşmasını Atakum Gönüllüleri Derneği Genel Sekreteri Bayram Çelik yaparken, Kent konferanslarının bir kent için ne kadar önemli olduğunu vurguladı. Atakum yurdumuzun her bölgesinden göç alan ve her türlü kültürü içinde barındıran güzel bir mozaik haline gelen şirin bir ilçemiz diyen Atakum Gönüllüleri Derneği Genel Sekreteri Bayram Çelik, ‘’Atakum, herkesin genel bakımdan beğendiği gözde olan bir şehir. Ancak kentleşme anlamında bu biraz Atakumlu vatandaşlarımızın istediği ölçüde gitmiyor. Kent Konferansları’nın amacı ise halk ile bu işin ehlilerini bir araya getirmek. Eğer yerel bölgelerde demokrasiyi hayata geçiremezsek genelde demokrasi işlemez hale gelir. Bazı kaynaklar yerel yönetimleri demokrasi olarak adlandırır’’ dedi.

ÇELİK: KATILIMCILIK… ŞEFFAFLIK… HESAP VERİLEBİLİRLİK…

Yerel yönetimin görevlerinden biri de halk ile kamuyu yan yana getirerek yaşadıkları kenti beraber oluşturabilmektir diyen Çelik, ‘’Eğer kentin STK’ları odaları halk ile iç içe beraber karar vererek bir kentin estetiği ve oluşumu anlamında bir şeyler yapıyorlarsa o zaman o kent adına başarı elde edilebileceğine inanıyorum. Yerel yönetimlerde en önemli 3 madde çok önemlidir. 1 – Katılımcılık… 2- Şeffaflık… 3-Hesap verebilirlik… Eğer yerel yönetimlerde kamu olarak bunu sağlayabilirsek işte o zaman başarmışız demektir’’ diye konuştu.

Konferansta söz alan TMMOB Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, Yerel Yönetimlerin, ülke yönetiminde çok önemli yere sahip bir konumda olduğunu vurguladı. Memişoğlu, ‘’ Yerelde yetişen insanlarımızın potansiyelleri ülkemizi bir yerlere götürüyor. Bu bağlamda yapılan kent planlarına uyulması çok önemlidir. Bu kenti seven birisi olarak net ve kentlilik bilincine sahip olmamız lazım. Samsun kendine özgü zenginlikler barındırıyor. Kent Konseyleri’nin kurulmasının amacı bu. Ancak amacına ulaşamıyor. Çünkü sağlıklı karar alınsa dahi karar mercileri uygulamıyor’’ dedi.

‘’HIZLI GÖÇ ALMAK GELİŞTİĞİNİ GÖTERMEZ!’’

Kent bilincinin daha yaşanabilir olmasını ifade eden Memişoğlu, ‘’Kent kavramı insan ve doğayı içinde barındıran ekosistemdir. Kentleşme kavramı sadece bir nüfus hareketi değildir. Gelişmiş toplumlarda planlamayla yapılan ekonomik ve insanla kalkınmayla oluyor. Kentleri iyi planlayıp uygulamazsak berberinde sosyal, ekonomik ve çevresel sorunlar getirir. Yerel yönetimler kentleri içinde barındığı insanlara uygun planlamalarla  sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda şekillendirmesi gerekmektedir. Atakum’da hızlı bir göç var. Ama bu Atakum’un gelişmekte olduğunu tam göstermez’’ diye konuştu.

‘’ARTIK YEŞİL ALANLAR SADECE MEZARLIKLARDA VAR’’

‘Kent içindeki sıkıntıları en iyi çözebilecek yine yerel yöneticilerdir’ diyen Memişoğlu, ‘’Bir kentte istihdamın da adresi bir yerel yöneticilerdir. Kent planları yapılırken yerel yöneticilerin önemi çok büyüktür. Bu konuda siyasi baskılar yapılıyor. Siyasetin planlamaya dahil olduğu için her zaman kentimizde çarpık kentleşmeler oluşmaktadır. Sağlık anlamında bir kentte hastanelerin artmasıyla övünmememiz gerekiyor. İnsanın rahat yaşayabileceği ortamlar sağlamamız gerekiyor. Kültürel kaynaşması sağlamamız lazım. Hemşeri derneklerinin bir arada olacağı ve kültürel kaynaşmanın olması gerekiyor. Yerel yönetimlerin en büyük amaçlarından birisi de bu olması lazım. Kent kavramını iyi anlamak planlamak ve uygulamak gerekiyor. Kaliteli mimari ve tarihi çevrelerin oluşması ve korunması yerel yönetimlerin görevidir. Samsun’da yeşil alanların oluştuğu tek yer mezarlık. Yaşarken doğayı betonlaştırmak çok acıdır. Mutlu kentler için imar yasaları asla yeterli değildir. İmar yönetmeliğinde sıklıkla oynanması çarpık kentleşmeyi tamamen gün yüzüne çıkıyor. Yerel yönetimler yaptığı projeleri kent için sağlıklı mı diyerek bizlere getirmiyor. Aslında sağlıklı olan bizlerle beraber karar vermeleridir’’ diyerek konuşmasını tamamladı. Bu arada Atakum Gönüllüleri Derneği Genele Sekreteri Bayram Çelik katkılarından dolayı TMMOB Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu’na plaket verdi. Öte yandan Kent Konferansları Atakum Gönüllüleri Derneği’nde her hafta devam edecektir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber