Atakum Belediyesi’nin hizmeti Türkiye’de örnek oldu

Atakum Belediyesi’nin hizmeti Türkiye’de örnek oldu
12.04.2020
A+
A-

Atakum Belediyesi’nin işitme engelli vatandaşları düşünerek koronavirüsten korunmak için ürettiği şeffaf maske Türkiye’ye örnek olurken ulusal basının da gündemine oturdu.

Koronavirüsle mücadele kapsamında vatandaşlar korunmak için maske kullanımına giderken işitme engelli vatandaşlar ise maske kullanırken iletişimde zorluk çekiyordu. İşaret dilinin yanı sıra dudak okuyarak da iletişim kuran işitme engelliler koronavirüs salgınının yaşandığı dönemlerde özellikle maske kullanırken iletişimde sıkıntı yaşarken Atakum Belediyesi ise bu soruna çözüm buldu.

Atakum Belediyesi işitme engelli vatandaşların iletişim kurmak için en önemli özelliklerinden olan dudak okuma yöntemi ve maske takılması nedeniyle dudak okuyamadıkları için diğer insanlarla iletişim kuramamaları nedeniyle zor durumda kalmaları üzerine işitme engelli vatandaşlar için şeffaf maske üretimine başlaması ulusal basında gündeme oturdu.

Hürriyet gazetesi yazarı Fatih Çekirge, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya çağrı yaparak işitme engelliler için maske yapılmasını istemesi üzerine Türkiye’de en çok okunan internet haber sitesi olan Odatv, Fatih Çekirge’ye “Bu hizmeti Samsun’da Atakum Belediyesi hizmete koydu” diyerek cevap verdi.

atakum beledIyesI IsItme engellIler IcIn seffaf maske uretIyor 05 a20aa2b352715803c612

Fatih Çekirge, “Oğlumun sözü öylesine etkiledi ki… ‘Maskenin ardındaki medeniyet” başlıklı yazısında, Barselona’da yaşayan oğlu ile yaptığı konuşmayı şöyle aktardı:

“Hangi felaketin içinde kıvranırsak kıvranalım…

Hangi virüsün ölüm karantinasında olursak olalım…

Medeniyet yine de oradan bir ‘insanlık ölçüsü’ çıkarabiliyor.

Bunları niye mi söylüyorum…

Cevap, Kuzey’in şu sözlerinde:

‘Baba biliyor musun, burada şimdi maskeler konusuna ilginç bir gelişme yaşanıyor.’

Nedir o gelişme?

‘Burada işitme engelli vatandaşlara özel bir maske üretilmesi için kampanya başladı.’

Anlamadım oğlum. Nasıl bir maske bu?

‘Özel bir maske…’

Neden özel bir maske biliyor musunuz?

Çünkü işitme engelli bir insan, eğer doktorun yüzünde maske varsa dudaklarını okuyamıyor. Bu yüzden de ne dediğini anlayamıyor.

Yani doktora giden bir işitme engelli, doktorun ağzı maskeyle kapalı olduğu için dudak okuma yapamıyor.

Doktor ve hasta anlaşamıyor.

İşte bu nedenle şimdi İspanya’da işitme engelliler için özel bir maske tasarlanıyor.”

Fatih Çekirge, oğlundan öğrendiği işitme engellere özel maskelerin Türkiye’de de olması için Sağlık Bakanı Koca’ya “Sayın Sağlık Bakanı Koca… Nezaketinizle, şeffaflığınızla, fedakârca çalışmanızla sizi takdir ediyoruz. Umarım bu detayı da kısa sürede hayatımıza sokarsınız… Ötekini düşünme duygusunu bizlere yaşatırsınız…” sözleriyle çağrıda bulundu.

Fatih Çekirge’nin “Şeffaf maske” çıkışı üzerine Odatv “TÜRKİYE’DE İLK KEZ ÜRETİLDİ” başlığıyla Çekirge’ye “bu hizmeti hayata geçiren bir belediye zaten var” diyerek cevap verdi.

OdaTv Çekirge’ya yaptığı haberle şu şekilde seslendi:

TÜRKİYE’DE İLK KEZ ÜRETİLDİ
Oysa, ülkede işitme engelliler için maske yapımı başladı. Toplum sağlığı için emek birliği yapan CHP’li Atakum Belediyesi kültür evleri çalışanları, imalatını yaptıkları şeffaf maskeler ile işitme engelli yurttaşların yaşamına dokunuyor. Türkiye’de ilk kez Atakum’da üretilen şeffaf maskeler, işaret dili kullanan işitme engellilerin koronavirüs salgını döneminde karşı karşıya kaldıkları iletişim sorununu çözüyor. Şeffaf maskeler, jest ve mimiklerin takibinin yanı sıra dudak okuyabilmeye olanak tanıyor.

DUDAK OKUMAYA ENGEL OLMUYOR
Türk işaret dili ile iletişim kurarken gözleri ile jest, mimik takip eden ve dudak okuyan işitme engelli yurttaşlar, salgın sürecinde maske kullanımı zorunlu hale gelince kendi aralarında anlaşmakta güçlük çekmeye başladı. Ağzın tamamını kapatan maskeler, işitme engellilerin dudak okuyabilmesini engelledi. Sorunu çözebilmek için harekete geçen Atakum Belediyesi çalışanları, ağız bölümünde şeffaf plastik malzeme kullanılan maskeler üretmeye başladı. İmalatı tamamlanan ve ilçedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılan şeffaf maskeler, işitme engellilerin sorununu çözdü. Özel üretim maskeleri kullanarak iletişim kuran yurttaşlar, hem sağlıklarını koruyor hem de dudak okuma, jest ve mimik takip etme sıkıntısı yaşamıyor.

Atakum Belediyesi kültür evlerine bağlı çalışanların gösterdikleri dayanışma ile Türkiye’ye örnek olduğunu belirten Belediye Başkanı Cemil Deveci, “Çalışma arkadaşlarımız, salgın döneminde dezavantajlı bireyleri unutmadı. Türkiye’de ilk kez işitme engellilerin kullanımına uygun şekilde şeffaf maskeler üretmeye başladılar. Türk işaret dili ile iletişim kurulurken jest ve mimikler büyük öneme sahip. Standart maskeler yüzün ağız kısmını tamamen kapattığı için işitme engelli yurttaşlarımızın rahat iletişim kuramadığını öğrendik. Bunun üzerine çalışma arkadaşlarımız kısa sürede bir proje geliştirip orta bölümünde şeffaf malzeme kullanılan bir model geliştirdi. Atakum Belediyesi, bu maskeleri üretip Samsun’daki işitme engelli komşularımıza ulaştırıyor” diye konuştu.

YAŞAMLARINA DOKUNABİLDİĞİMİZ İÇİN MUTLUYUZ
Atakum Belediyesi Özgecan Kadın Koordinasyon Merkezi Moda Tasarımı ve Konfeksiyon Eğitmeni Zeynep Üren, “İşitme engelli yurttaşlarımız için özel maskeler üretiyoruz. Ağız kısmını şeffaf bir malzeme kullanarak ürettik. Umarız onlar için faydalı olur. Engelli yurttaşlarımızın hayatına dokunabildiğimiz için çok mutluyuz” ifadelerini kullandı. Atakum Belediyesi İşaret Dili Tercümanı Tugay Kurtgözlü ise, “Salgın döneminde işitme engellilerin sağlıklarını korurken rahatça kullanabileceği, ağız kısmı şeffaf bir maske ihtiyacı doğdu. Atakum Belediyesi’nin imalatını tamamladığı maskeler, ihtiyaç sahiplerine dağıtılmaya başlandı. Kendi aralarında etkileşim sağlarken bu özel maskeleri kullanabilecekler” dedi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber