ASKON Samsun şubesi muhteşem törenle açıldı

ASKON Samsun şubesi muhteşem törenle açıldı
21.12.2019
A+
A-

Türkiye Genelinde 28 şubesi bulunan Anadolu Aslanları İşadamları Derneği ASKON Samsun Şubesi’nin resmi açılışı çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.

ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın’ın da katıldığı tören Samsun Ömer Halis Demir Çok Amaçlı Salonda yapıldı.

ASKON Samsun Şube Başkanı Ahmet Alp Doğru’nun açılış konuşmasıyla başlayan tören ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın’ın 10. Ekonomi Değerlendirme toplantısında yaptığı sunum ile devam etti.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Genel Başkanı Orhan Aydın 10. Ekonomik Değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmasında, “ASKON’un  11. Dönem yönetimi olarak ilk yılımızı geride bırakacağız. Bu birinci yıldönümümüze denk gelen bugünlerde kurtuluş mücadelemizin temellerinin atıldığı Samsun ilinde bulunmaktan dolayı duyduğumuz memnuniyeti sizlerle paylaşarak konuşmama başlamak isterim” diyerek şöyle devam etti;

“Samsun çok kadim bir şehrimizdir. Başta bugünkü şehir merkezi olmak üzere Kızılırmak vadisi, Kavak, Tekkeköy, Çarşamba ovasında eski çağlardan beri çeşitli insan toplulukları ve kültürlerinin izleri vardır. Bir çok medeniyet bu verimli topraklara hakim olmak istemiş nihayetinde Samsun çok anlamlı bir şekilde Türk yurdu olmuştur.

FAİZ ORANLARI YÜZDE 14’TEN YÜZDE 12’YE İNDİ

Küresel piyasalara baktığımızda Geçtiğimiz hafta Fed, ECB ve TCMB’nin para politikası toplantıları izlendi. Fed ve ECB yılın son toplantılarında mevcut para politikası duruşunu koruma yönünde karar aldı. Ticaret anlaşmasına yönelik olumlu beklentiler küresel piyasaları genel olarak desteklerken, İngiltere’de seçim sonuçlarının Brexit belirsizliğini azaltması sterlinde hızlı değerlenmeyi beraberinde getirdi.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda ise; TCMB politika faiz oranını %14’ten %12’ye indirdi. Yurt içinde para politikasında ekonomiyi destekleyici yöndeki adımlar sürerken, ekonomik aktiviteye ilişkin karışık sinyaller gelmeye devam ediyor. Sanayi üretimi Ekim’de beklentilerin altında artarken, perakende satışlar aynı dönemde güçlü artış sergiledi. İstihdam piyasasındaki zayıf görünümün Eylül döneminde de sürdüğü görüldü.

Enflasyon kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10.56 arttı. Ekim ayına göre enflasyon yüzde 0.38 yükseldi. Yüzde 16.65’lik fiyat artışı ile en fazla pahalanan ürün domates olurken fiyatı en fazla azalan ürün yüzde 31.49’luk fiyat düşüşü ile portakal oldu. Yıllık enflasyon yüzde 8.55’le ekim ayında tek haneye inmişti, enflasyon böylece tekrar çift haneye yükselmiş oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla kasımda aylık bazda en yüksek artış yüzde 2,69 ile giyim ve ayakkabı grubunda görülürken, ev eşyasında yüzde 0,59, haberleşmede yüzde 0,39, konutta yüzde 0.36, ulaştırmada yüzde 0,33 artış gerçekleşti.

Kasımda ana harcama grupları itibarıyla en fazla düşüş gösteren grup yüzde 0,44 ile çeşitli mal ve hizmetler oldu. Endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise yüzde 0,15 ile lokanta ve oteller olarak kayıtlara geçti.

En yakın tarihli açıklanan verilere baktığımızda Türkiye’de işsizlik oranı

İşsiz sayısı 2019 yılı Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 817 bin kişi artarak 4 milyon 566 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 2,4 puanlık artış ile yüzde 13,8 seviyesinde gerçekleşti. Genç işsizlik oranı ise 4.5 puan artışla yüzde 26.1 olarak gerçekleşti. İşsiz sayısında bir yılda yaşanan artış 55 ilin nüfusunu geçti.

İŞSİZLİK ORANI ARTIŞ GÖSTERİYOR

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2019 yılı Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 817 bin kişi artarak 4 milyon 566 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 2,4 puanlık artış ile %13,8 seviyesinde gerçekleşti.

Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 2,9 puanlık artış ile %16,4 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 4,5 puanlık artış ile %26,1 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 2,4 puanlık artış ile %14,1 olarak gerçekleşti.

İHRACAT RAKAMI TARİHTEKİ EN YÜKSEK SEVİYESİNE KASIM AYINDA ULAŞTI

İhracat rakamları yüzümüzü güldürmeye devam ediyor. Kasım ayı ihracat verilerine göre kasımda ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,5 artışla 15,5 milyar dolara yükseldi. Böylece 2013 yılı kasım ayında gerçekleştirilen 14,2 milyar dolarlık ihracat rakamının üzerine çıkılarak tarihteki en yüksek kasım ayı ihracatına ulaşıldı. Son 12 aylık dönemde ise ihracat yüzde 7,8 artışla 168,1 milyar dolar oldu. İlk 11 ayda ihracat yüzde 7,7 artışla 154,2 milyar dolara çıktı. kasım ayında, 2018 yılı ekim ve mart aylarından sonra, tüm zamanların en yüksek üçüncü aylık ihracatı gerçekleşti.

Kasım ayında ithalat ise 16,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Buna göre ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 96,3 olurken, bu oranda geçen ekim ayının ardından en yüksek ikinci değerine ulaşıldı.

2018’in ortalarında başlayıp 2019 yılının 3. Çeyreğine kadar ülke ekonomimiz üzerine çok ciddi saldırılar yapıldı. Bu dönemde ard arda 3 büyük kur saldırısı ile karşı karşıya kaldık. Emin olun ekonomik olarak alt yapımız güçlü olmasa idi bu saldırıların altından kesinlikle kalkamazdık. Kur artışları ve beraberinde fiyat artışları bir anda enflasyonda çift haneli rakamları gördük.

YERİNDE ALINAN KARARLAR VE UYGULAMALAR DENGELEME SÜRECİNE GİRİLDİ

Cari açık finanse edilemez Türkiye artık küçülür söylentileri morallerimizi bozmaya kalıştılar. Hamdolsun yerinde alınan kararlar ve uygulamalar ile önce dengeleme sürecine girildi ve akabinde yılın 3. Çeyreği ile birlikte büyüme rakamına artı değerde tekrardan ulaştık. Enflasyonun dizginlenmesi, fiyat istikrarının yeniden sağlanması ile de piyasalarımız moral buldu. Ekonomik resesyon, yüksek enflasyon ve cari açık gibi temel göstergeler üzerinde hızlı bir şekilde önemli iyileşmeler gerçekleştirildi.  Hamdolsun Türkiye ekonomisi hakkında olumsuz görüş belirten başta kredi derecelendirme kuruluşları olmak üzere tüm kesimler Türkiye küçülecek görüşünü revize etmek zorunda kaldı.  Ve aynı kuruluşlar Türkiye 2020 yılında daha da büyüyecek açıklaması yapmak zorunda kaldı.

İŞ DÜNYASI OLARAK 2020 YILINDAN ÇOK ÜMİTLİYİZ

Reel sektörün finansmanının sağlandığı, finansal mimarinin yeniden şekillendiği bir ortamda Türkiye yeniden yatırım olanaklarına kavuşacaktır. 2020 yılında ülke ekonomimiz büyümeye devam edecek, enflasyon tek hanelerde seyir edecektir.  Jeopolitik risklerin azalması, kurda istikrarın sağlanması, finansman maliyetlerinin gerilemesi ve en önemlisi öngörülebilirliğin artması iş dünyasının 2020’de yatırımlarda gaza basmasını sağlayacaktır”

ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın’ın konuşmasının ardından Kuran-ı kerim okunarak ASKON Samsun Şubesi’nin açılışı için kurdela kesildi.

ASKON Samsun Şubesi’nin resmi açılışına,  Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, MHP Samsun İl Başkanı Abdullah Karapıçak, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, MÜSİAD Samsun Şube Başkanı Haluk Tan, Samsun Üniversitesi Rektörü Mahmut Aydın, Ondokuzmayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mehmet Kuran da katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber