Vajinismus nedir ve nasıl tedavi edilir?

Vajinismus nedir ve nasıl tedavi edilir?
06 Eylül 2022 22:33
A+
A-

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Psikiyatri Uzm. Dr. Hilal Dost, kadınlarda bazı durumlarda psikolojik olarak ortaya çıkan cinsel işlev bozukluğu olan ‘Vajinismus’un tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi.

Vajinismus, kadınlarda yaygın olarak görülen psikolojik, bazen de fizyolojik nedenlerden dolayı cinsel ilişki sırasında meydana gelen işlev bozukluğudur.
Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Psikiyatri Uzm. Dr. Hilal Dost, Vajinismus hakkında önemli bilgiler verdi.

VAJİNİSMUS NEDİR?
Psikiyatri Uzm. Dr. Hilal Dost, “Vajinismus cinsel birleşme esnasında vajinanın dış bir bölü üçüncü de olan kasların istem dışı kasılarak girişe izin vermemesi olarak tanımlanmaktadır. Kişiler bunu isteyerek yapmamaktadır. İstemsiz olarak oluşmaktadır. Aynı zamanda bu kasılmalara kişide giriş korkusu, kaygı, endişeler de eşlik edebilmektedir. Vajinadaki kasılmalara eş olarak bacakların kasılması, terleme, titreme, mide bulantısı, kişinin eşini itmesi gibi durumlarda olabilmektedir.
Vajinismus genelde bizlerin kültürel kodları ile olan bir rahatsızlıktır. Özellikle kapalı toplumlarda daha sık görülebilen bir rahatsızlıktır. Cinselliğin tabu olarak görüldüğü, konuşulmadığı, saklanması gereken, üstünün örtülmesi gereken bir şey olarak görülen toplumlarda vajinismusa daha sık rastlanmaktadır. Batı toplumlarında yaygınlığı bizim toplumlarımıza göre, doğu toplumlarına göre,daha düşük olarak gözlemlenmektedir.

VAJİNİSMUS BELİRTİLERİ NELERDİR
Ortalama kadınların yüzde elliden fazlası ilk cinsel birleşme denemesi sırasında ağrı, acı, kasılma gibi hissettiklerini ifade etmişlerdir. Zamanla bazı kadınlarda bu hisler azalmakta, yüzde 10 veya 20 arasındaki kadınlarda da bu ağrı, acı, gibi sıkıntılar ile cinsel birleşmeye devam etmişlerdir. Bazen vajinanın dış bir bölü üç kısmında hiç birleşmeye izin vermeyebilir ama bazen de ağrı ve acıyla da olsa birleşme gerçekleşebilmektedir. Genelde bu ağrı ve acıyla birleşme olan çiftler tedaviye çekinmektedirler. Toplumsal önyargılardan dolayı hekime gelmeye çekinmektedirler. Hiç birleşme olmayan olgular hekime daha erken başvurabilmektedirler. Bu süreçte sanki temel olarak kadının hastalığıymış gibi görünse de hekimler bu durumu değerlendirirken çift olarak değerlendirilmektedir.

VAJİNİSMUS TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Çift görüşmesi şeklinde tedavi edilmektedir. Toplumsal tabular ile ilgili olan bir durum, hem cinsel bilgisizlik ile ilgili bir durum, cinsel eğitimin olmaması ile ilgili bir durumdur. Tedaviye çiftleri beraber alarak değerlendirme yapılmaktadır. Çiftte diğer eşte durma sekonder yani ikincil olarak gelişmiş cinsel işlev bozukluğu olabilmektedir. Ya da başka bir cinsel işlev bozukluğu olabilmekte vajinismus ile olan bozuklukların birlikte tedavi edilmesi gerekmektedir.
Vajinismus bulgularında eşler sanki kendisini istemiyor gibi algılayabilmekte, bir süre sonra giriş olmadıkça, sertleşme güçlüğü yaşanabilmektedir. Bu sebeplerden dolayı eş ile ilgili problemler ortaya çıkabilmekte, evliliğin kalitesi biraz bozulabilmektedir. Bu durumlar kişinin bilerek ve isteyerek yaptığı bir durum değildir. İstem dışı olan bir durum olduğu için bu durumu eş ile konuşmak hem de eşlik eden bir cinsel sorun varsa düzeltebilmek adına çiftlerin birlikte görülmesi gerekmektedir.
Vajinismusun bilinen tek tedavisi cinsel terapidir. Bu konuda eğitimli olan kişilere başvurmak çok önemlidir. Çünkü piyasalarda bu konular ile ilgili çok bilgi kirliliği bulunmakta örneğin, ilaç alıp cinsel birleşme denemesi, kızlık zarının müdahale ile alınması, bazen de vajina bölgesine botoks uygulanması gibi işlemleri biz hekimler kesinlikle önermemekteyiz. Çünkü vajinismus bir organ hastalığı yani vajinanın bir hastalığı değildir.

ÇİFT OLARAK DEĞERLENDİRME
Vajinismus semptomlarını vajinada gösteren bir korku hastalığı olarak değerlendirilmektedir. Bu yüzden bu hastalığı sadece cinsel terapi konusunda eğitim almış deneyimli, yetkin bir terapist ile çözmek mümkündür. Cinsel sorunların içinde tedavi anlamında en yüz güldürücü sonuçları olan hastalıkta vajinismusdur. Yüzde yüze yakın bir başarı oranı vardır. Tedaviye eşli olarak alarak öncelikle ayrı ayrı cinsel öykü alınarak tanı konulmaktadır. Tanı konulduktan sonra da terapiye ilgi ve kararlılık var ise hastalarda bu noktada neler yapılması gerekmekte konuları görüşülmektedir. Ortalama haftada bir, On günde bir gibi görüşmeler gerçekleştirilmektedir. 8 ile 10 hafta gibi bir süreçte tedavi tamamlanmış olmaktadır. Genellikle çiftlerden ayrı ayrı alınan cinsel öykü sonrası tanı konuluyor ve cinsel bilgilendirme oturumu yapılarak çiftlere cinsel bildirme yapılmaktadır. Sonrasında cinsel soruna özgü olarak, aşamalı bir şekilde vajinismus marufiyet tedavileri yapılabilmektedir. Bu tedavi için çeşitli teknikler kullanılmaktadır.
Cinsel problemler çift problemlerin tam anlamıyla tedavi yanıtı almak isteniyorsa burada çift olarak hastaları görmek, değerlendirmek ve tedavi uygulamak biz hekimler için önemlidir. Zaman zaman hastaların tek olarak da başvurdukları olabilmekte, ama sonuç anlamında cinsellik birlikte yaşanan bir durum olduğu için ve çiftin arasında çifte özgü olduğu için birlikte çift terapisi olarak gelinmesinde büyük fayda vardır.” Diyerek sözlerine son verdi.

hilal dost decupe 2

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.