İYİ Partili Yaşar’dan 40 bin kamu müteahhidi iflasın eşiğinde vurgusu
İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri YAŞAR, kamu müteahhitlerinin sorunlarının geçen hafta çıkan yasa ile önlenemeyeceğini; kamu müteahhitlerinin iflasın eşiğinde olduğunu, müteahhitlerin tasfiye hakkı; fiyat farkı uygulamasının devamı talepleri olduklarını belirtti.
Doğalgazda Kademeli Geçişte Coğrafi Bölge ve Gelir Durumu Gözetilmeli
Konuşmasının başında TBMM’de önerisi ile gündeme gelen ve yasalaşma yolunda olan kademeli doğalgaz tarifesine değinen Bedri Yaşar; gelecek olan yasa teklifinde muhakkak gelir durumunun ve coğrafi faktörlerin dikkate alınması gerektiğini söyledi.
Bedri Yaşar teklifte olması gereken uygulamaya ilişkin şu şekilde açıklık getirdi: “Antalya’da gaz kullananla Erzurum’da gaz kullananın arasında iklim koşulları gereği fark bulunmaktadır. Erzurum’da hava şartları biraz daha farklı olduğu için orada daha yüksek miktarda gaz kullanacaktır, Antalya’da belki daha az miktarda gaz kullanacaktır. Ancak burada önemli olan, bu iklim koşulları ve vatandaşın geçim durumu dikkate alınarak; asgari geçim şartlarına haiz olan birinin, devlet ona dokunmayacak şekilde sübvanse edilmelidir.”
Kamu Müteahhitleri Tasfiye Hakkı İstiyor
Kamu müteahhitlerinin sorunlarına değinen Bedri Yaşar; geçen hafta Meclisten geçirilen yasadaki maddenin yetersiz olduğunu; kamu müteahhitlerine muhakkak tasfiye hakkının verilmesi gerektiğini belirtti.
Tasfiye hakkı verilmediği takdirde bunun bedelinin çok ağır olacağını belirten Bedri Yaşar; “Tasfiye hakkı ile firmaların bugüne kadar ülkemiz için yapmış oldukları ve yapacakları yatırımlar göz önünde bulundurularak batmadan ve şalter indirmeden işleri tasfiye etmelerinin önü açılmış olacaktır. Aksi hali devlete daha pahalıya mal olacaktır. “dedi.
Yasa Yetersiz; fiyat farkı düzenlemesi devam etmeli
Getirilen yasa ile 31.12.2021 de sona eren fiyat farkı uygulamasının 2022’de de uygulamaya devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Bedri Yaşar; artan çimento, demir fiyatlarına ilişkin; “Mayıs 2020’den Aralık 2021 tarihine kadar girdi maliyetleri yüzde 277 artmıştır. Demir, çimento gibi inşaat sektörü için olmazsa olmaz olan ürünlerin fiyatlarında Yüzde 300-400 oranında artış yaşanmıştır. Demir fiyatı bundan yedi sekiz ay önce 3 bin liraydı; şu an 12 bin liraya çıktı. Dolar kuru 18 lirayken demir fiyatı 13 bin liraydı, şu an kur 13’e düşmesine rağmen demir fiyatı hâlâ 12 bin liradadır. Aynı şekilde, çimento ton fiyatları bugün 500 TL civarında, beton fiyatları yine 500 liraların üzerindedir. Tüm bu ağır maliyetler altında ;5’li firma hariç; diğer müteahhitler için fiyat farkı uygulaması devam ettirilmelidir. Tüm bu talepleri tekrar gözden geçirelim yoksa bunun sonu uçurum, bunu bilmek için müneccim olmaya gerek yok” dedi.
40 bin müteahhit iflasın eşiğinde
Sektörde iş yapan firma sayısının 40 bin civarında olduğunu belirten Bedri Yaşar; bu sektörde çalışan sayısının ise toplam çalışan sayısının %4 civarında olduğunu, dolayısıyla müteahhitlikten yaklaşık 700-800 bin kişinin ekmek yediğini söyledi.
İYİ Parti’li Yaşar, batma noktasına gelen müteahhitlerin artan maliyetler nedeniyle iflasın eşiğinde olduklarını belirterek; bir de inşaat sektörünün yan sanayisi olan pek çok tedarikçinin de bu durumdan etkileneceğini ve kepenk kapatmak durumunda kalacağını önemle vurguladı.