Armutçu: İki ayda faize 32 milyar lira gitti

Armutçu: İki ayda faize 32 milyar lira gitti
09 Mart 2021 21:23
A+
A-

SP Samsun İl Başkanı Temel Armutçu, Bitlis’te Türkiye’yi yasa boğan helikopter kazasına dikkati çekerek, “Yılın iki ayında 32 milyar lira faiz ödemesine gitti. Bu para ile helikopterlerimiz kötü hava şartlarında uçuşa uygun hale getirilebilirdi “dedi.

Yaptığı açıklamada, “4 Mart günü; saat 14.25’te irtibat kesilen, Bitlis’in Tatvan ilçesinde kaza kırıma uğrayan Cougar tipi bir helikopterin düşmesi sonucu, aralarında 8’inci Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş’ın da olduğu 11 askerimizin şehadet haberi yüreğimizi dağladı. Allah (c.c.) hepsine gani gani rahmet ve merhamet eylesin, mekânlarını cennet, makamlarını âlî eylesin, yakınlarına sabırlar ve metanet ihsan eylesin, yaralılara da acil şifalar nasip eylesin.

1993 yılında alımı imzalanan, 1996 yılında TSK bünyesine katılan, Fransız-Alman ortak üretimi olan Cougar tipi helikopterin bu ilk kazası değildi. 4 Haziran 1997’deki kazasında 11 askerimiz, 29 Nisan 2003’deki kazasında 4 askerimiz, 31 Mayıs 2017’deki kazasında da 13 askerimiz olmak üzere şimdiye kadar 28 askerimiz şehit oldu. Son 11 şehidimizle birlikte toplam 39 askerimiz bu helikopterin kazasında şehit düştüler.
Genel Maksat Helikopteri olan Cougar’lar daha çok arama, kurtarma ve personel taşıma görevlerinde kullanılıyor.
Terörle mücadelede esnasında bu helikopterlerle personel ve malzeme sevki yapıldığı da oluyor. 9 ton yük, hava sıcaklığına ve bulunulan rakıma göre değişmekle birlikte ortalama 20 personel taşıma özelliğine sahip. 2’si pilot, 1’i teknisyen olmak üzere 3 mürettebatı bulunan Cougar tipi helikopterden TSK envanterinde 60 civarında bulunmakta.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın web adresinde 5 Mart’ta Hazine Nakit Gerçekleşmeleri Tablosu yayınlandı. Bu tabloya göre yılın ilk iki ayında;
▪︎32 milyar 513 milyon lira FAİZ ÖDEMESİ yapılmış.
▪︎29 milyar 590 milyon lira BÜTÇE AÇIK vermiş.
▪︎105 milyar 154 milyon lira BORÇLANMA yapılmış.
Üniversitede ekonomi dersi gören herkes bilir ki, “Faiz sonuçtur, sebep değil.” Buna rağmen faizi sebep olarak görmekte ısrar eden ve faize de alerjisi olduğunu sürekli ifade eden Cumhurbaşkanımızın yönetiminde olan ekonomimiz, yılın ilk iki ayında 32 milyar 513 milyon lira faiz ödemesi yaparak bu anlamda bir rekora da imza attılar.
Yılın iki ayında faize ödenen 32 milyar 513 milyon lira ile dünyanın en pahalı helikopteri olan Sikorsky S-92 VIP Configuration’dan (fiyatı 20 milyon $ civarı) 216 adet alınabiliyorken, helikopterlerimiz hâlâ VFR (Görerek Uçuş-Bir pilotun uçağın durum kontrolünü ve seyrüseferini uçak dışındaki görsel referanslara göre gerçekleştirdiği uçuş.) şartlarında uçuyor. Dünyanın birçok ülkesinde helikopterler VFR şartlarda uçuyor olabilir, doğrudur… Ama o ülkeler bize göre dümdüz. İsviçre, Alplerinde bu helikopterlerin uçuşunu düşmeleri nedeniyle yasakladı. Doğu Anadolu Bölgesi’nin coğrafyası da hem VFR şartlarında hem de bu helikopterin uçuşuna uygun değil.
Benzer helikopter kazalarının tekrar etmemesi için acilen IFR (Aletli Uçuş-Uçak içindeki cihazları, göstergeleri ve seyrüsefer yardımcılarını kullanarak gerçekleştirilen uçuş.) şartları ile uçuşlar gerçekleştirecek yatırımlar yapılmalı, bunun için gerekli seyrüsefer donanımı sağlanmalıdır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.