Yabancılar Pazarı açılışa hazırlanıyor
Saadet Partisi Samsun İl Başkanı Temel Armutçu Samsun Yabancılar Parazı’nın Pazartesi günü açılacağını belirterek bu açılışın doğru olmadığını söyledi.
Başkan Armutçu, yaptığı açıklamada;
“Samsun Yabancılar Pazarı (daha çok bilinen adıyla Rus Pazarı); 1989 yılında Sovyetler Birliği’ne bağlı devletlerin bağımsızlığını ilan etmesi ve sınır kapılarının açılması sonucu, Karadeniz Bölgemizde oluşan bavul ticareti ile başlayan alış veriş sonrasında kurulmuştur.
İlimizde ilk olarak, Samsun Büyük Otel’in arkasında, küçük bir alanda 15-20 kişilik bir esnaf tarafından kurulmuştu. Zamanla Gürcüler, Azerbaycanlılar, Ermeniler ve Ruslar, Samsun’a akın etmeye başladı ve tezgâh açtılar. Hâliyle pazar yeri de büyümeye başladı.
Ruslar kapitalist piyasayı bilmediğinden fiyatlar oldukça düşüktü. Bu nedenle de gelen ürünler kapış kapış gidiyordu. Oyuncaktan, ev eşyalarına kadar hemen herşey bulunuyordu. Bu pazar, üniformasıyla beraber madalyasını da satan askerlere bile şahit olmuştu.
Şehir dışından gelen misafirlerin mutlaka götürüldüğü Rus Pazarı’ndan, 12 yıl önceki Yabancılar Şube Müdürü’nün “burada yabancılar çalışamaz” demesi sonrasında, yabancılar gönderilmek zorunda kalındı.
Mülkiyeti Millî Emlak’a aitken Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen ve yeni konseptine kavuşan, dükkân başına 2019 yılında aylık 240 lira kira ödenen, 1012 dükkânın ve yaklaşık 600 esnafın bulunduğu Yabancılar Çarşısı’nda, 8-10 Gürcü esnafın hâricinde tamamen yerli esnaf bulunmaktadır.
Coronavirus salgınına karşı alınan tedbirlere uygun olarak hareket eden Yabancılar Çarşısı Yönetim Kurulu, 23 Mart-1 Nisan tarihleri arasında çarşının kapatılması kararını almış ve bu karar iki sefer uzatılmıştır.
Yabancılar Çarşısı Yönetim Kurulu almış olduğu kararla, çarşının 4 Mayıs Pazartesi günü açılmasına karar verdi. Bu karar sonrasında da Yabancılar Çarşısı esnafı, iki üç gün boyunca Pazartesi gününe hazırlık yapıyor, dükkânını açık hâle getirmek için.
Yabancılar Çarşısı Yönetim Kurulu bu kararı almadan önce, İl Pandemi Kurulu’nun görüşünü aldı mı bilmiyoruz. Ama şöyle bir gerçek var ki; gerek Samsun ilimiz gerekse de ülkemiz henüz Coronavirus tehlikesini atlatabilmiş veya minimize etmiş değilken, insan sağlığını tehdit etmesi muhtemel olan, böyle riskli bir kararın alınması ne kadar doğrudur?
Yaklaşık 2 aydır ülke genelinde alınan ve uygulanan Coronavirus tedbirleri sonrasında, küçük ve orta ölçekli esnafımızın yaşadığı ekonomik sıkıntılar ortadadır ve herkesçe de bilinmektedir. Bu sıkıntıların giderilmesi için açıklanan vergi, prim, kredi taksidi vs. borçların ödenmesinin ötelenmesi çözüm değildir. Bu ötelemeler, esnafımızı sıkıntıdan kurtarmıyor ki. Ödenmesi üç veya altı veya dokuz ay ötelenen bu borçlar, yine esnaf tarafından ödenecek. Hem de ödeme günü gelen diğer ödemelerle birlikte.
25 bin lira kredi ile 25 bin liralık Parafcard bile kredi olarak verilmişken, esnaf işyerini açmadığı sürece bu ödemelerini nasıl yapacak?
Zaten son iki üç yıldır yaşanılan ve resmen ilan edilmeyen ekonomik krizin üzerine, çok hazırlıksız bir şekilde yakalandığımız coronavirus krizi de eklenince, ekonomi yönetimimiz ne gibi tedbirler alabileceğine bir türlü karar veremedi. Dünya ülkeleri yaklaşık 9 trilyon dolar halkına destek paketleri açıklarken, ülkemiz 25 bin lira destek paketi açıklayabildi. Geri kalan ise sadece alacaklarını ötelemekten ve bankalara kredi borçlandırmasından ibaret oldu.
Küçük ve orta ölçekli esnafımıza yönelik alınan ekonomik tedbir paketlerini yeterli görmediğimiz gibi Yabancılar Çarşısı’nın da 4 Mayıs Pazartesi günü açılmasını şu aşamada doğru bulmuyor ve cefakar vefakar esnafımızın biraz daha sabır göstermelerini istirham ediyorum” dedi.