Mehmet Özdağ;Samsun’da düzenli radyasyon ölçümleri yapılsın
Ukrayna’da Çernobil nükleer faciasının yaşandığı bölgede 4 Nisan’da çıkan orman yangını nedeniyle radyasyon seviyesinin normal değerin 16,5 katına çıktığı ulusal basın yayın organlarında ifade edilmektedir.
34 yıl önce Çernobil Nükleer Santral patlamasından kaynaklanan radyasyonun kanser yapıcı etkisinden Karadeniz Bölgesi ve Samsun İlimiz de fazlasıyla etkilenmiştir. Bu etki nedeniyle Samsun’da da kanser vakalarının arttığı bilimsel raporlara da yansımıştır.
Ülkemizde maalesef korona virüs salgın hastalık riskinin yaşandığı bir dönemde, ülkemizin nükleer ve radyolojik olaylardaki en yetkin kurumu olan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) 28 Mart 2020 tarihinde kapatılarak yerine Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) kuruldu.
Korona virüs pandemisi yaşanan bir dönemde; TAEK gibi 64 yıllık deneyimli ve uluslararası saygınlığı ve tanınırlığı olan bir kurumun kapatılması maalesef Salda Gölü, Kanal İstanbul, Çarşamba Biyokütle Santralı projelerinde olduğu gibi salgın hastalık riskinin firsatçılığa dönüştürilmesini akıllara getirmektedir.
Halkın sağlığını ilgilendiren radyolojik olaylardan hangi kurum sorumludur? TENMAK mı, yoksa 9 Temmuz 2018 tarihinde 702 sayılı Cumhur Başkalığı KHK’sı ile kurulan Nükleer Düzenleme Kurulu (NDK) mu?
Yetkilileri göreve çağırıyoruz!
Çernobil orman yangını Samsun’a radyasyon bulutlarının gelmesin sebep olacak mıdır? Bahar yağmurlarında, radyoaktif yağmur sularından ne kadar etkileneceğiz Gıdalarımız, suyumuz, ne kadar güvenli? Bu sorularımıza yetkiklilerden cevap bekliyoruz.
İlgili kurumlar tarafından Samsun’da düzenli radyasyon ölçümleri yapılmasını, çıkan sonuçların ve alınan tedbirlerin de bizlere duyurlmasını talep ediyoruz.