Büyükşehir yasası tekrar değişiyor mu?

Büyükşehir yasası tekrar değişiyor mu?
13.02.2020
A+
A-

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, belediye başkanlarından büyükşehir yasasıyla ilgili önerilerini yazılı olarak bildirmelerini istemiş. Başkanların ilettiği görüşler bir havuzda toplanmış ve Fuat Oktay başkanlığında bir çalışma yapılmış. İmar mevzuatında belediye meclisinin yetkisi artırılırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın denetim ve kontrol fonksiyonunun güçlendirilmesi, ilçe belediyelerinin merkez ve taşra olarak ayrılması, ayrı bir bütçe oluşturularak cenaze, zabıta, çöp toplama, ilaçlama gibi hizmetlerin taşra belediyelerine bırakılmasının üzerinde duruluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da görüşü alındıktan sonra düşünülen değişiklikler toplantıda başkanların görüşüne sunulacak.

BÜYÜKŞEHİR YASASI 2012 YILINDA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ VE BİR ÇOK DEĞİŞİM YAŞANDI
Değiştirilen Yasa ile 27 büyükşehir belediyesinin mülki sınırları içinde kalan tüm köy ve belediyelerin kamu tüzel kişilikleri kaldırıldı. Bunun sonucunda köyler mahalle oldular. Belediyeler ise her biri parçalanmadan kendi isimleriyle mahalle oldular. Bu belediyelerin mahalleleri de kaldırılmış oldu.
İl mülki sınırları içerisinde bulunan köylerin tüzel kişilikleri kaldırıldı ve bağlı bulundukları ilçe belediyelerinin mahallesi haline geldiler.

2019 YEREL SEÇİMLER SONRASI BELEDİYELERİN BORÇ BATAĞINDA OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI
Büyükşehir yasası ile belde belediyelerinin kaldırlaması belde belediyelerinin tüm varlılıklarının ilçe belediyesine devredilmesi ilçe belediyelerin mali gelirlerinin artmasına ve sınırlarının genişlemesine rağmen bir çok ilçe belediyesi borç batağında. İl özel idarelerinin büyükşehirlerde kaldırlaması varlılarının büyükşehir belediyelerine devri yine büyükşehir belediyelerinin ilçe belediyelerinin iller bankasından gelen nakti paradan pay alması dahi büyükşehir belediyelerini borç batağından kurtaramadı. Bir çok büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyesi borç batağında olurken seçilen yeni başkanlar borç batağında olduklarını kendi ağızlarından ifade ederken yine bir çok belediyenin malına borçtan dolayı haciz uygunlandı. 2012 yılı öncesi bu durumlar nadir yaşanırken 2012 sonrası ve akabindeki süreç sonrasında gelinen noktada belediyelerin durumu hacizle sonuçlanırken Büyükşehir yasasının yeniden düzenlemesi ile ne gibi gelişmeler yaşanaçak zaman gösterecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber samsun haber