Rektör Bilgiç 3 yıl içinde OMÜ’de yapılan çalışmaları açıkladı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, 3 yılı aşkın bir süreçte Üniversitede yapılan çalışmaları, projeleri ve yönetimin hedeflerini anlatmak amacıyla yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Kahvaltı ikramının ardından yeni Senato Salonu’nda gerçekleşen toplantıya; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Kuran, Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Onur Bekiroğlu, Kurumsal İletişim Birimi Koordinatörü Öğr. Gör. Mürsel Kan, 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Ziya Çakır, Samsun Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Yazıcı, ulusal basın temsilcileri, yerel basın sahipleri, genel yayın yönetmenleri ve muhabirleri katıldı.
Basın mensuplarıyla ikinci kez bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç “İlk basın toplantısını 2017 yılının Mayıs ayında gerçekleştirmiştik. O zaman göreve geleli henüz dokuz ay olmuştu. Bugünse 3. yılımızı tamamladık. Sizlerle birlikte olmak, bu 3 yıl içerisinde neler yaptığımızı paylaşmaktan mutluyuz.” dedi.
“İlk günkü heyecan ve isteğimiz devam ediyor“
Göreve geldikleri ilk günden itibaren insan ve kalite odaklı çalışma programı oluşturduklarını kaydeden Rektör Sait Bilgiç “Üniversiteyi daha çok büyütmek yerine dikey gelişmesini sağlayarak daha güçlü, daha kaliteli eğitim veren, daha işe yarar bilgi üreten ve toplumla bütünleşerek ihtiyaçlarına çözüm üreten bir Üniversite olmayı hedeflemiştik. İnsan kaynakları ve fiziki kaynaklar bakımından çok büyük imkânlara sahip bir Üniversite olarak, bu prensipler üzerine çalışmalarımızı sürdürdük. İlk günkü heyecan ve isteğimiz devam ediyor. Çalışmalarımızın karşılığını da elde ettiğimiz başarılarla görmeye başladık ki bunlar bizim için yeterli değil. Başarılarımız katlanarak devam edecek.” diye konuştu.
3 yıl boyunca altyapıyı ve mevcut birimleri güçlendirmek için çalıştıklarını dile getiren Prof. Dr. Bilgiç “İlk başarımızı dünyanın önemli sıralamalarından olan Times Higher Education sıralamasında, 2018 yılından itibaren, 20 bin üniversite arasında ilk 1001’in içinde yer alarak gösterdik. Greenmetric sıralamasında ise ilk 330’un içerisinde yer aldık.” ifadelerini kullandı.
“Öğrencilerimiz son 3 yılda uzmanlık ve mesleki sınavlarında üstün başarılar elde etti”
Doç. Dr. Ayşenur Büyükgöze Kavas’ın Sosyal Bilimler Alanında almaya hak kazandığı “TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülü” gibi akademisyen ve öğrencilerin çeşitli alanlarda almaya hak kazandıkları ödüllerin OMÜ’nün başarısını yukarıya taşıdığını belirten Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Öğrencilerimiz de son üç yılda, Türkiye ölçeğinde yapılan uzmanlık ve meslek sınavlarında üstün başarılar elde etti. Bu doğrultuda 2017 yılında Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS) Türkiye 3.’sü, 2018 ve 2019 yıllarında da DUS Türkiye 1.’leri, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) Türkiye 2.’si ve 2018 Kaymakamlık Sınavı 1.’si Üniversitemiz öğrencileri arasından çıktı. Özellikle DUS sınavının birincisinin iki yıl üst üste OMÜ Diş Hekimliği Fakültesinden çıkması bu başarıların tesadüfi olmadığının bir göstergesi. Yine Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesinden bir öğrencimiz üç adım atlamada dünyanın en iyi derecesini yaptı. Bunların yanı sıra İletişim Fakültesi öğrencilerimiz TRT’nin düzenlediği yarışmada drama alanında 2.’lik elde ettiler. Endüstri Mühendisliği öğrencilerimiz Lojistik Vaka Yarışması’nda, Ziraat Fakültesi öğrencilerimiz ise Bitki Islahı Makale Yarışması’nda 1.’lik ödülü aldılar.”
OMÜ’nün 2 bin 479’u akademisyen 6 bin 479 personeli ve 53 bin 222 öğrencisi olduğunu kaydeden Rektör Bilgiç “Her yıl 10 bin civarı öğrencimizi mezun ediyoruz ve uluslararası öğrencilerimizin oranı ise toplam öğrenci sayımızın yüzde 10’unu geçti. 3 yıl önce yüzde 3 olan bu oranı 4 yılda yüzde 10’a çıkarmayı hedeflemiştik. Önümüzdeki yıllarda bu rakamın daha da yukarı taşınacağını görüyoruz.” dedi.
“Raylı sistemle ulaşımı en rahat kampüslerden biri hâline geldik”
Kampüsün mevcut sorunlarını gidermek için yapılan çalışmalara da değinen Prof. Dr. Sait Bilgiç “Bu sorunları Samsun Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız çalışmalarla giderdik. İmar Plan Revizyonunu gerçekleştirerek kampüsümüzde tapusuz, ruhsatsız herhangi bir yer kalmamasını sağladık. Faaliyete geçireceğimiz bir birim söz konusu olduğunda, artık ruhsatla ilgili karşımıza çıkacak bir sorun olmayacak. Yine Üniversitemiz kampüsü, bu yıl faaliyete geçen raylı sistemle alternatif bir ulaşıma sahip oldu. Bu sayede ulaşımı en rahat kampüslerden biri hâline geldik.” şeklinde konuştu.
“2,6 milyon TL’lik enerji tasarrufu yapıldı”
7 gün 24 saat hizmet veren modern bir kütüphanenin tamamlanarak hizmete açıldığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, kütüphanenin öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördüğünü de kaydetti. Engelsiz üniversite çalışmaları ve çevre düzenlemeleri hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Bilgiç şunları söyledi: “Üniversitemiz, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 2019 Yılı Engelsiz Üniversite Ödül Töreni’nde, en çok bayrak alan üniversiteler kapsamında 81 üniversite arasında 6. sırada yer aldı. Biz bunu birinci sıraya kadar taşıyacağız. Engelsiz üniversite olmak için elimizdeki imkânları kullanmaya devam ediyoruz. Ayrıca engelliler için barındırdığı imkânlar dolayısıyla engelli öğrencilerin en çok tercih ettiği üniversitelerden biriyiz. Bunlarında dışında Üniversitemizde sıfır atık çalışmalarını başlattık. En kısa zamanda bu konudaki eksikliklerimizi gidererek geri dönüşümün tam olarak sağlandığı, israfın daha fazla önlendiği bir Üniversite hâline döneceğiz. Yine dumansız kampüs kararı aldık ve bu yöndeki uygulamamızı 2021 sonuna kadar tamamlamayı düşünüyoruz.”
Rektör Bilgiç, tasarruf hedefleri doğrultusunda, kampüs içinde ısıtma sistemlerini işletme ve kullanma modelinde yapılan değişikliklerle, yaklaşık 2,6 milyon TL’lik enerji tasarrufu yapılarak ülke ekonomisine katkı sağlandığının da altını çizdi.
“Kalitemizi ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi ile tescilledik”
Üniversitede verilen eğitimin, üretilen bilginin ve verilen hizmetin güvenirliğinin tescillenmesi için başlatılan Kalite Yönetim Sistemi çalışmaları konusunda açıklama yapan Rektör Sait Bilgiç “Kaliteli bir üniversite olmak için her adımı atıyoruz ve bunu da aldığımız ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi ile tescilledik. Kalite Yönetim Sistemimizi tam olarak kurduk ve yazılım programı olan KALEM’i kendi yazılımcılarımız yoluyla hayata geçirdik. Yazılımdan kaynaklı sorunlar anında çözüleceği için de hizmetlerimizde aksama olmayacaktır. Ayrıca ISO 10002: Müşteri Memnuniyeti Belgesini almak üzere başvurumuzu da tamamladık.” dedi.
“Hedefimiz 5 yılda akredite olmuş bölüm sayısını yüzde 80’e çıkarmak”
Kalitenin diğer bir göstergesinin akredite olmuş birimlerin çokluğu olduğuna işaret eden Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç şöyle devam etti: “3 yıl önce sadece Tıp Fakültemiz akredite olmuş durumdaydı. Bugün itibariyle 2 fakültemiz ve 6 bölümümüz akredite edilmiş durumda ve bunlara eklenmek üzere başvuru yapmış 4 bölümümüz daha var. Gelecek 5 yıl içinde hedefimiz akredite olmuş bölüm sayısını yüzde 80’e çıkarmak. Akreditenin bir önemi de hem uluslararası öğrencilerin tercih etmesini sağlıyor hem de uluslararası iş birliklerini etkiliyor.”
“Çağın gereklerine uygun müfredat hazırlıyoruz”
Öğrencilerin geleceği için müfredatı çağın gereklerine uygun olarak hazırladıklarını kaydeden Rektör Bilgiç “Bunu yaparken de sanayici, iş adamı, sağlık ve eğitim yetkilileri gibi paydaşlarımızın görüşlerini alarak yapıyoruz. Ayrıca mezunlarımızın iş bulmaları ve iş bulduklarında sahada verimli olmalarını sağlamak için iş yeri eğitimini başlattık. İş yeri eğitimi, 34 farklı programda uygulanmaya başlandı ve bir yıl içinde yaklaşık 200 öğrenci iş yerinde eğitim aldı. İş yeri eğitimini alan 12 öğrencimiz ise bu yıl iş yeri eğitimini aldıkları yerlerde istihdam edildi.” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Sait Bilgiç, öğrencilerin, saha çalışanlarının deneyimlerinden faydalanmasını sağlamak için de usta eğitici modelini uygulamaya başladıklarını belirtti.
“Erasmus Mundus projesi, koordinatörünün bir Türk üniversitesi olduğu ilk ve tek örnek”
Disiplinlerarası iş birliklerini de teşvik ettiklerini dile getiren Bilgiç Üniversitenin AR-GE faaliyetleri hakkında da şunları söyledi: “Kendi bütçemizin yanı sıra uluslararası iş birlikleri de AR-GE çalışmalarımızı güçlendiriyor. Bu kapsamda OMÜ aldığı 1,5 milyon Avroluk destekle, Erasmus Değişim Programı’nda, üniversitelere verilen desteği en üst sınırda alan tek üniversite oldu. Bu sayede Şehrimize ve kampüsümüze farklı ülkelerden çok sayıda öğrenci ve akademik personelin gelmesi ve çok sayıda öğrencimiz ve personelimizin de yurtdışına gitmesi mümkün oldu. Yine bu yıl içinde büyük bir proje Avrupa Birliği’ne sunularak kabul edildi. Akademisyenlerimizden Prof. Dr. Rıdvan Kızılkaya, Prof. Dr. Coşkun Gülser ve Prof. Dr. Orhan Dengiz’in hazırladığı 3,32 milyon Avro bütçeli Erasmus Mundus projesi, koordinatör üniversitenin bir Türk üniversitesi olduğu ilk ve tek örnektir. Bu proje kapsamında, toprak bilimi alanında çok sayıda uluslararası öğrenci ve akademisyen Samsun’a ve Üniversitemize gelme olanağına kavuştu. OMÜ’nün sahibi ve koordinatörü olduğu bu proje bizim için bir onur vesilesi.”
Rektör Sait Bilgiç, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen hizmet ihracatı ödül töreninde de OMÜ’nün 2.’lik ve 3.’lük ödüllerine layık görüldüğünü sözlerine ekledi.
“Bu yıl AR-GE’ye 20 milyon TL tahsis ettik”
Üniversitenin AR-GE faaliyetleri için toplam bütçesinin 36,48 milyon TL olduğunu kaydeden Rektör Bilgiç “Bu yıl Üniversitemiz bütçesinden AR-GE’ye yaklaşık 20 milyon TL tahsis edilmiş olup, bu değer toplam bütçemizin yüzde 4’ünü oluşturdu. Bu bütçenin yüzde 56’sı OMÜ’den karşılanırken, yüzde 44 gibi önemli bir oranı da dış kaynaklardan sağlandı. Dış kaynaklı bütçe miktarını arttırmak için de özellikle gayret sarf ediyoruz.” dedi.
Prof. Dr. Sait Bilgiç OMÜ’nün, araştırmalarını belirli bir odak noktasında toplamak ve yararsız çalışmaların önüne geçmek için öncelikli alanlarının “iklim değişikliği ve etkileri”, “enerji üretimi”, “akıllı sistemler”, “sağlık alanında yenilikçi cihaz ve malzeme modellerinin geliştirilmesi”, “atık yönetimi”, “nörobilimler” ve “endüstriyel tasarım” olarak belirlediğini ifade ederek, bu çerçevede stratejik bir önem atfedilen kenevir üretimi konusunda da OMÜ’de Kenevir Araştırmaları Enstitüsü kurulduğunu söyledi.
Akademik araştırmalar için Kök Hücre Araştırma ve Uygulama Merkezi, Astronomi Araştırma ve Uygulama Merkezi, Dil ve Konuşma Bozuklukları Araştırma ve Uygulama Merkezlerini de kurduklarını kaydeden Bilgiç, 2019 yılında ilk defa öğrenci alan bölümleri paylaştı.
“Üniversite-sanayi iş birliği için OMÜ-TTO ve Samsun Teknopark’ı güçlendireceğiz”
Samsun Teknopark ve OMÜ Teknoloji ve Transfer Ofisi’nin yeniden yapılandırılarak aktif hâle getirildiğini belirten Rektör Sait Bilgiç “Bunun neticelerini de görmeye başladık. Dün Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın elinden genç teknoparklar içinde Türkiye birinciliği ödülünü aldık. Bu alanda çalışmalarımız hızla devam edecek. Ayrıca OMÜ-TTO’yu şirketleştirdik. Bundan sonra üniversite-sanayi iş birliğini geliştirmek adına hem OMÜ-TTO’yu hem de Samsun Teknopark’ın faaliyetlerini daha da güçlendireceğiz. Teknoparkımız bugün itibariyle yüzde 90 doluluk oranına ulaştı bile.” diye konuştu.
Ekonominin güçlenmesi için üretimin kaçınılmaz olduğunu da vurgulayan Rektör Bilgiç, patentlerin ticari ürüne dönüşmesi için akademisyenlere destek verdiklerinin altını çizdi. Prof. Dr. Bilgiç, 2016 yılında 1 olan patent sayısının, 2018 yılında 23 ve 2019 yılında 19’a ulaştığını; 2018 yılında 1 olan uluslararası buluş sayının ise 5’e yükseldiğini kaydetti.
“Ekonomik durumu iyi olan ilk 3 üniversite hastanesinden biriyiz”
Karadeniz Bölgesi’nin en önemli sağlık kurumlarından biri olan OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi ile ilgili veriler de paylaşan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç “ Aldığımız tedbirler sonucu ekonomik sıkıntıları minimum düzeyde yaşıyoruz. Türkiye’de ekonomik durumu iyi olan ilk 3 üniversite hastanesinden biriyiz. Bu sayede hizmetlerimizde aksama sorunu yaşamıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Organ naklinde, kanser teşhis ve tedavisinde Tıp Fakültesi Hastanesi bölgemizde tek”
Organ naklindeki başarıları Tıp Fakültesi Hastanesindeki fiziki ve altyapı iyileştirmelerini de basın mensuplarıyla paylaşan Rektör Bilgiç sözlerini şöyle sürdürdü: “Hastanemizde bulunan Karaciğer Nakli Ünitesi’nde 2019 yılında 23 karaciğer nakli gerçekleştirildi. Kemik iliği nakli son beş yılda 8’den, 18’e çıktı. Kornea nakli 36 ve böbrek nakli de 45’e ulaştı. Erişkin Hastanesi’nde Algoloji Bilim Dalı içerisine ameliyathane ortamında müdahale birimi kurularak, Türkiye’de sadece 3 üniversitede bulunan ameliyathane ortamında hastaya ağrı ile ilgili müdahale etme imkânı Samsun halkına sunuldu. Türkiye’de sadece 10 merkezde bulunan ve ameliyat esnasında hastada gelişebilecek ataklara karşı anjiyo, balon anjiyo gibi enstrümanlarla hastaya acil müdahale edebilme imkânı sağlayan Hibrit Ameliyathane Odası, Üniversitemizin çabasıyla Şehrimize ve bölgemize kazandırılmış oldu. Benzer şekilde prostat kanseri ve nöroendokrin tümör teşhisinde kullanılan Galyum 68 ve Galyum 68 ile teşhis edilen türlerin tedavisinde kullanılan Lutesyum 177, Karadeniz Bölgesi’nde sadece Üniversitemiz Erişkin Hastanesinde hizmete sunuldu. Tiroid kanseri hastalarının tedavisinde kullanılmakta olan İyot Odası ise Karadeniz Bölgesi’nde aktif olarak sadece Hastanemiz bünyesinde hizmete sunuldu.”
Nöroimmunoloji Laboratuvarı, Erişkin Kök Hücre Nakil Merkezi, Havza Fizik Tedavi-Rehabilitasyon Merkezi, Onkoloji Hastanesi, sadece 5 üniversitede bulunan Eğitim Aile Sağlık Merkezi gibi yeni sağlık merkezlerinin vatandaşın hizmetine sunulduğunu açıklayan Rektör Sait Bilgiç, 2019 yılında alınan Acil Servis Bilgisayarlı Tomografisi ile daha düşük dozda daha kaliteli görüntü veren 128 kesitli tomografi kullanılmaya başlandığını belirtti.
Acil Servis Ek Hizmet Binası’nın da yakında tamamlanacağını müjdeleyen Rektör Bilgiç, 72 yatak kapasiteli Yoğun Bakım Üniteleri yatırımlarının planlandığını, projelerinin hazırlandığını ve uygulanmaya başlandığını söyledi.
“Buzağı Can Sütü patenti ile 600 milyon TL’lik zarar önlenecek”
Üniversite-şehir iş birliği için oluşturdukları ve üniversite ile şehrin yöneticilerini, iş dünyasının önemli temsilcilerini ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getiren Üniversite Danışma Kurulu’nun 7. toplantısının henüz gerçekleştiğini ifade eden Prof. Dr. Sait Bilgiç, bu kurul sayesinde hayata geçen proje ve iş birlikleri hakkında bilgi verdi. Üniversite Danışma Kurulu’nun yön verdiği çalışmalar sayesinde Buzağı Can Sütü patentini ürüne dönüştüren tesisin kurulduğunu ve faaliyetlerine başlamak üzere olduğunu açıklayan Rektör Bilgiç, bu sayede 600 milyon TL’lik bir zararın önüne geçileceğini vurguladı.
OMÜ-şehir iş birliğine katkı sağlamak amacıyla, şehir merkezinde yer alan tarihi binada açılan İlim, Sanat ve Kültür Evi bünyesinde yürütülen faaliyetlere de değinen Rektör Bilgiç “OMÜ, kurulduğu günden bugüne kadar Samsun ile ve Samsun için önemli başarılara imza attı ve OMÜ ailesi bilgiyi hayata daha çok katmak için var gücüyle çalıştı. Gelecekteki hedefimiz OMÜ’nün dünyada ilk 500’de, Türkiye’de ilk 10’da yer almasını sağlamak.” şeklinde konuştu.
Basın toplantısı, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç’in basın mensuplarının sorularını yanıtlamasının ardından sona erdi.