DHA Görüntülü Yurt Haber Bülteni – 1

1) TAMİR EDİLEN DAMPER ANİDEN ÇALIŞANLARIN ÜZERİNE DEVRİLDİ: 2 ÖLÜ, 1 YARALI

AYDIN’ın Nazilli ilçesinde, tamir etmeye çalıştıkları kamyonun damperinin bir anda üzerlerine düştüğü iş yeri sahibi Muhammet Gündüz (52) ve aracın sahibi Sinan Konakçı (26) hayatını kaybederken, iş yeri sahibinin oğlu Berke Gündüz (23) ağır yaralandı.

Olay, saat 17.00 sıralarında Nazilli Sanayi Sitesi, F-3 Blok’taki bir oto tamirhanesinde meydana geldi. Sinan Konakçı 35 FA 0321 plakalı damperindeki arıza nedeniyle kamyonunu tamir için Muhammet Gündüz’e ait iş yerine getirdi. Gündüz, tamir etmek için kamyonun damperini kaldırarak altına girdi. Bu sırada kamyonun damperi bir anda düştü. Gündüz ve aracının tamirini izleyen Konakçı ile iş yeri sahibinin oğlu Berke Gündüz damperin altında kaldı.

Çevredeki esnafın ihbarı üzerine olay yerine itfaiye, polis, UMKE ve sağlık ekibi sevk edildi. İtfaiye ekipleri, bir forklift yardımıyla damperi kaldırarak altında kalan 3 kişiyi çıkardı. Tamirci Gündüz ve Konakçı’nın olay yerinde hayatlarını kaybettiği belirlendi. Yaralı olduğu belirlenen Berke Gündüz ise Nazilli Devlet Hastanesi’ne kaldırılıp, tedaviye alındı. Gündüz’ün sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu bildirildi.

Polis ve savcının olay yerindeki incelemelerin ardından ölen 2 kişinin cenazeleri otopsi için Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. (DHA)

Görüntü Dökümü

———————-

-Olay yerinden görüntü

-Polis ekiplerinin incelemelerinden görüntü

-Damperli kamyondan görüntü

-Damperin altında kalanlardan görüntü

Haber – Kamera: Bahattin ALBAYRAK / NAZİLLİ (AYDIN), (DHA)

=============================================

2) AKSARAY’DA 2’Sİ KADIN 3 KİŞİ ÖLÜ BULUNDU

AKSARAY’da silah sesi ihbarına giden polisin girdiği evde Tolga Kuş (30) ve Zeynep Ayaz (30) ölü halde bulurken, ağır yaralı olan Kübra Kılıç (31) ise kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Suç aleti tabancayı evde bulan polis, 3 kişinin cinayete kurban mı gittiğini, yoksa Tolga Kuş’un 2 kadını öldürdükten sonra intihar mı ettiği ihtimalleri üzerine çalışma başlattı.

Olay, saat 20.00 sıralarında Büyük Bölcek Mahallesi Bölcek Caddesi’nde 4 katlı apartmanın 2’nci katında meydana geldi. 112 Acil Çağrı Merkezi’nde silah sesleri duyulduğu ihbarı üzerine adrese çok sayıda polis ekibi sevk edildi. Eve giren polis, Tolga Kuş, Zeynep Ayaz ve Kübra Kılıç’ı kanlar içinde buldu. Bunun üzerine sağlık ekibi çağrıldı. Sağlık görevlilerinin yaptığı kontrolde Tolga Kuş ve Zeynep Ayaz’ın hayatını kaybettiğini belirlendi. Yaralı olduğu anlaşılan Kübra Kılıç ise müdahalenin ardından ambulansla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Ağır yaralı olan Kılıç, doktorların çabalarına rağmen kurtarılamadı.

Polis ekiplerinin evde yaptığı incelemede 3 kişinin vurulduğu tahmin edilen tabanca bulundu. Polis, 3 kişinin cinayete kurban mı gittiğini, yoksa Tolga Kuş’un 2 kadını öldürdükten sonra intihar mı ettiği ihtimali üzerine araştırma başlattı. (DHA)

Görüntü Dökümü

——————–

– Olay yerinden detay

– Ekiplerin incelemesi

– Yakınlarından detay

Haber- Kamera: Erkan ALTUNTAŞ AKSARAY (DHA)

===========================================

3) İSTASYONDA BOŞANMA AŞAMASINDAKİ EŞİNİ BAŞINDAN VURARAK ÖLDÜRDÜ

KOCAELİ’nin Gebze ilçesinde Erdal Dağ, boşanma aşamasındaki eşi Aylin Polat Dağ’ı istasyonda tabanca ile başından vurarak öldürdü.

Olay, saat 15.00 sıralarında İstasyon Mahallesi’ndeki Gebze İstasyonu’nda meydana geldi. Erdal Dağ, boşanma aşamasında olduğu eşi Aylin Polat Dağ’a tabancayla başından vurdu. Polat Dağ ağır yaralanırken, saldırgan kaçtı. Çevredekilerin ihbarıyla olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Gebze Fatih Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Polat Dağ, kurtarılamadı. Kaçan şüpheli, polis tarafından gözaltına alındı.

UZAKLAŞTIRMA KARARI ALDIRMIŞ

Aylin Polat Dağ’ın Gebze’de bir okulda sınıf öğretmeni olarak görev yaptığı, İstanbul’da yaşadığı ve boşanma aşamasındaki eşi hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığı öğrenildi. Olaya ilişkin soruşturma sürüyor. (DHA)

Görüntü Dökümü

—————————-

-Polis ekipleri ve araçlarından görüntü

-Tren istasyonunun dışından görüntü

Haber: Erol POLAT/GEBZE(Kocaeli),(DHA)

=============================================

4) AMASYA’DA HASTA NAKİL ARACI ALEV ALDI: YATALAK HASTA KURTARILDI

AMASYA’da seyir halindeyken motor kısmından alev alan hasta nakil aracı, kullanılamaz hale geldi. Araçta bulunan yatalak hasta ile 2 refakatçi, sürücünün müdahalesiyle tahliye edildi.

Olay, saat 18.30 sıralarında Kale yolu mevkisinde meydana geldi. Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahi Servisi’nden taburcu olan yatalak hasta N.A. (81), hasta nakil aracıyla evine götürüldüğü sırada aracın motor kısmından dumanlar yükselmeye başladı. Dumanları fark eden sürücü, aracı yol kenarında durdurup hasta ile yanındaki 2 refakatçiyi tahliye etti. Sürücü daha sonra araçta bulunan oksijen tüplerini dışarı çıkardı. 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan ihbar üzerine olay yerine polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın söndürülürken, hasta nakil aracı kullanılamaz hale geldi. Yatalak hasta ise tedbir amaçlı ambulansla yeniden Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü. Olayla ilgili inceleme başlatıldı. (DHA)

Görüntü Dökümü:

—————-

-Hasta nakil aracının alev alev yanmasından görüntüler

-İtfaiye ekiplerinin yangına müdahale etmesinden görüntüler

-Yanan hasta nakil aracından genel görüntüler

-Oksijen tüplerinden görüntüler

-Olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmasından görüntüler

– Hasta nakil aracı şoförü Hakan Yalçın röportajlar

-Genel detaylar

Haber-Kamera : Şerife Serap KARA-AMASYA-DHA

=============================================

5) SELİMİYE CAMİSİ RESTORASYONUN ARDINDAN 4 YIL SONRA İBADETE AÇILDI, CEMAATLE İLK NAMAZ KILINDI

EDİRNE’de, Mimar Sinan’ın ustalık eseri, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Selimiye Camisi, 4 yıllık restorasyonun ardından kılınan ikindi namazıyla ibadete açıldı.

Edirne’de yıllık ziyaretçi sayısı 1 milyonu geçen, Mimar Sinan’ın ‘Ustalık eserim’ dediği, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Selimiye Camisi’nde, 2021 yılı Kasım ayında restorasyon başladı. Tarihi cami ile eş zamanlı olarak başlayan meydan düzenlemesi 2022’de tamamlanırken, çevresindeki yapılar da onarıma alındı. Bir bölümü ziyarete ve ibadete açık tutulan tarihi yapıda, kurşun yenileme ve taş onarımları tamamlandı, 4 minaresinden tamamında çalışmalar bitirilip, iskeleler söküldü. Camide son olarak kündekari giriş kapıları ile pencere kepenklerinin konservasyon ve restorasyon çalışmaları da 2024 yılı ekim ayında tamamlandı. Orijinaline uygun olarak dokunan halıların serildiği tarihi camide, ana mekan ile revaklı avlu kubbelerindeki kalem işi ve alçı süsleme onarımları tamamlandı. Hazirede çalışmaların devam ettiği Selimiye Camisi’nde, restorasyonun son aşamasında çini temizliği ve çevre düzenlemesi bulunuyor.

CEMAATLE İLK NAMAZ KILINDI

Tarihi cami, sona gelinen restorasyon süreciyle birlikte bugün ikindi namazında ibadete açıldı. Selimiye Camisi’nde namaz kılmak isteyen çok sayıda vatandaş, namaz vakti camiye akın etti. Namazının ardından, dualar edildi. Namaz sonrası konuşan İl Müftüsü Ercan Aksu, “Selimiye’de 4 yılın ardından namaz kılmanın huzur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Restorasyonda emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Bu büyük mabedin Ramazan ayında açılmış olması ayrı bir mutluluk” diye konuştu.

‘BURADA NAMAZ KILMAK AYRI BİR DUYGU’

Oğluyla birlikte camide namaz kılan Oğuzhan Canyurt, “Dört yıldır Edirne’de yaşıyorum. Buraya geldiğimizden beri de namaz kılamadık. Şimdi bir ramazan ayında açılmış olması bizi çok mutlu etti. Çok ayrı bir havası var. Bütün insanların buraya gelmesini isterim. Burada namaz kılmak ayrı bir duygu veriyor insana. Çok büyük bir hasret vardı. Gerçekten çok mutlu olduk. Çok da güzel bir işçilik olmuş. Çok hoşumuza gitti” dedi.

‘ESKİ GÖRKEMİNE KAVUŞTUĞUNU GÖRÜYORUZ’

Caminin eski görkemine kavuştuğunu söyleyen Gökhan Aktürk de, “Caminin restorasyonuna ve çalışmalarına baktığımızda tekrar eski görkemine döndüğünü görüyoruz. Birebir özgünlüğü görebiliyoruz. Çalışan arkadaşlara çok teşekkür ederiz, gayet güzel bir çalışma olmuş. Eski görkemine kavuştuğu için namazlarımız eski huzuruyla, eski görkemiyle tekrar kılınmaya devam edecek. İnşallah daha güzel namazlar, güzel teravihler nasip olur” diye konuştu. (DHA)

4 YIL SONRA İLK TERAVİH NAMAZI KILINDI

Edirne’de Selimiye Camisi, 4 yıllık restorasyonun ardından bugün kılınan ikindi namazıyla ibadete açıldı. Camide 4 yıl aradan sonra ilk teravih namazı da kılındı. Uzun aranın ardından tarihi camide cemaat yeniden teravih heyecanı yaşandı. Akşam saatlerinden itibaren caminin içi ve avlusu cemaatle doldu. Yatsı ezanından sonra cemaat omuz omuza saf tuttu. Kubbe altında okunan Kur’an-ı Kerim ve ilahiler camide manevi bir atmosfer oluşturdu. Namazın ardından eller semaya açılarak birlik, beraberlik ve hayır için dualar edildi. (DHA)

Görüntü Dökümü

—————————–

-Selimiye cami avlusundan detay

-Pencerelerden detay

-Şadırvandan detay

-Kubbeden detay

-Namaz kılanlar

-Camiye gelen Oğuzhan Canyurt ile röp.

-Ankara’dan Selimiye Cami’ne gelen Gökhan Aktürk ile röp.

Haber – Kamera: Olgay GÜLER – Umut IŞIK – Batuhan SEVER / EDİRNE, (DHA)

=============================================

6) TEKİRDAĞLILAR RAMAZAN AYINI DÜZENLENEN YÜRÜYÜŞLE KARŞILADI

TEKİRDAĞ’da bazı sivil toplum örgütleri 11 ayın sultanı ramazanın gelişini düzenledikleri yürüyüş ile karşıladı.

Tekirdağ’da bazı sivil toplum örgütleri ramazan ayını karşılamak için yürüyüş düzenledi. Süleymanpaşa ilçesinde Köprübaşı mevkisinde toplanan aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu kalabalık, yürüyüşe geçti. Ramazan ayının manevi atmosferini yaşatmak amacıyla organize edilen etkinlikte katılımcılar, ellerindeki fenerlerle Hükümet Caddesi boyunca yürüdü. Yaklaşık 1 kilometrelik yürüyüş boyunca tekbirler getirildi, salavatlar okundu, ilahiler söylendi. Aileleriyle yürüyüşe katılan çocuklar ise taşıdıkları fenerlerle kentin sokaklarını aydınlattı. Dualar eşliğinde yapılan yürüyüş Valilik Meydanı’nda sone erdi.

Burada gazetecilere açıklama yapan İHH Tekirdağ Şube Başkanı Süleyman Çalışkan, “Rahmet, merhamet, bereket iklimi ramazan dedik. Ve bu ramazanı geçen sene yaptığımız gibi bu sene de halkımızın teveccühüyle caddelerde yürüyerek, tekbirler getirerek, salavatlar getirerek, maniler söyleyerek tekrar bu senede ramazan karşılaması yapalım dedik. Elhamdülillah Tekirdağ’ımızın halkı da teveccüh gösterdi. Ramazan kardeşliğe çağrı diyerek başladığımız ramazan faaliyetlerimize ilk önce bu yürüyüşle başladık. Sonra inşallah ailelere, yetim, ihtiyaç sahibi ailelere yardımlar yapacağız. Mazlum coğrafyalara ulaşıp oralarda insanlara yardımlar yapacağız. Bizler ramazanı coşkuyla karşılıyoruz. İnşallah ramazandan da en güzel şekilde istifade edenlerden olmak istiyoruz. Rabbim bizleri en güzel istifade edenlerden eylesin. Hayırlı ramazanlar diliyorum” diye konuştu.

Program, yapılan duaların ardından sona erdi. (DHA)

Görüntü dökümü

————————-

-Toplanan kalabalık detay

-Pankart tutan çocuklardan detaylar

-Yürüyüşten detaylar

-Davulcunun mani söylemesi

-Süleyman Çalışkan ile röp.

-Detaylar

Haber-Kamera: Abdullah YALÇIN/TEKİRDAĞ,(DHA) –

=============================================

7) DİYARBAKIR’DA RAMAZAN AYININ İLK TERAVİH NAMAZI KILINDI

DİYARBAKIR’da ramazan ayının ilk teravih namazında camiler doldu.

Diyarbakır’da ramazan ayının ilk teravih namazında çoğunlukla Sur ilçesinde bulunan tarihi camiler tercih edildi. Yatsı namazının ardından vatandaşlar özellikle İslam aleminin 5’inci Harem-i Şerif’i olarak kabul edilen tarihi Ulu Camii’ye gelerek teravih namazı için saf tuttu. Namazı kıldıran Ulu Cami imamı, ramazan ayının faziletlerinden bahsederek, hayırlı olması temennisinde bulundu.

‘ÇOCUKLARLA BERABER BURAYA GELDİK’

Teravih namazını kılmak için camiye gelen Mücahit Alakuş, “11 ayın sultanı ramazanın ilk günü, Ulu camideyiz. Çocuklarla beraber buraya geldik. Ramazanda dayanışma, yardımlaşma, birlik önemlidir. İnşallah ramazan ayı bütün İslam aleminin birleşmesine vesile olur. Kardeşçe ramazanı geçirme dileğiyleö dedi.

Görüntü dökümü

————–

-Ulu camiden detay

-Abdest alan vatandaşlar

-camiye gelen vatandaşlar

-Vaaz verilmesi

-Teravih namazının kılınması

-Genel ve Detay görüntüler

Haber ve Kamera: Gıyasettin TETİK-Selim KAYA/DİYARBAKIR(DHA)

=============================================

8)RESTORE EDİLEN TARİHİ CAMİ, RAMAZANDA İLK TERAVİH NAMAZIYLA İBADETE AÇILDI

KAYSERİ Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan 16’ncı yüzyılda yapılan tarihi Tasmakıran Cami, ramazan ayının ilk teravih namazında yeniden ibadete açıldı.

Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi Tanıtım ve Turizm Daire Başkanlığı, Melikgazi ilçesinde bulunan ve 16’ncı yüzyılda inşa edilen Tasmakıran Camii’nde yürütülen kapsamlı restorasyon çalışmalarını tamamladı. Bu kapsamda cami, ramazan ayının ilk teravih namazında ibadete açıldı. Teravih için camiye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, “Allah’a şükrediyoruz. Bir ramazan ayına daha eriştik. Bugün ilk teravihimizi eda edeceğiz. Şu anda bulunduğumuz Tasmakıran Cami’nin deprem sonrası görmüş olduğu hasar nedeniyle tamamen yeniledik. Baştan sona restore ettik ve bu eseri şehrimize kazandırmış olduk. Hayırlı uğurlu, cemaati bol olsun diyoruz. Amacımız yok etmek değil, geleceğe taşımak. Tarihi 1350’li yıllarda yapıldığı rivayet ediliyor. Aynı zamanda hemen yanı başındaki Tasmakıran Çeşmesi’ni de restore ettik” dedi. (DHA)

Görüntü Dökümü

———–

-Tarihi camiden görüntü

-Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’ın konuşması

-Namazdan görüntü

Haber-Kamera: Furkan KAVUKLU/KAYSERİ, (DHA)

===========================================

9) ZONGULDAK’TA MADENCİLER, YERİN METRELERCE ALTINDA İLK SAHURUNU YAPTI

ZONGULDAK’ta maden işçileri, ramazan ayının ilk sahurunu yerin metrelerce altında evlerinden getirdikleri yiyeceklerle yaptı.

Kentin en önemli geçim kaynağı olan taşkömürünün üretimi, birçok maden ocağında 3 vardiya şeklinde 24 saat sürüyor. Kilimli ilçesi Gelik beldesinde Demir Madencilik’e ait ocakta 00.00- 08.00 vardiyasında çalışan işçiler ramazan ayının ilk sahurunu maden ocağında yaptı. Yerin 120 metre altında, sahur vaktinin gelmesiyle işlerine ara veren maden işçileri, madende tahkimat amacıyla kullanılan ağaçlardan ve tahtalardan yer sofrası kurdu. Evlerinden getirdikleri yiyecekleri kömür karası elleriyle hazırlayan işçiler, birlikte ilk sahurlarını yaptı. İşçiler, sahurun ardından maden şehitleri ve kazasız bir ramazan ayı geçirmek için dua etti. İşçiler sahurun ardından işlerine döndü.

‘EKMEK PARASI İŞTE’

Ailesinden defalarca uzak sahur yaptığını anlatan 15 yıllık maden işçisi Şenel Zurnalı, “15 yıl zor. İlk başlarda değil de sonra sonra zorlaşmaya başlıyor. Yerin altında olduğumuzdan dışarıya bakınca yerin altı daha zor. Yeraltının çalışma şartları daha zor. Ama yapacak bir şey yok, ekmek parası. Mecburen de çalışıyoruz. Yine bir ramazan geldi Allah’a şükürler olsun. İnşallah bu ramazanı da mutlu sevinçli bir şekilde geçiririz. Allah’ım inşallah bayrama da ermeye nasip eder. İlk sahuru ailemizden uzakta yaptık işte. Yapacak bir şey yok. Ekmek parası işte mecburiyetten. Onlar da ekmek bekliyor. Soframızda peynirimiz, zeytinimiz vardı, domates, salatalık, soğan, barbunyamız arkadaşlarla evden getirdiklerimizi burada paylaşıp beraber bir şekilde oturup yiyoruz. Sahurdan sonra işimize devam ediyoruz” dedi.

‘HER ŞEYLE BAĞINIZI KESİYORSUNUZ’

Madenciliğin cesaret ve özveri gerektirdiğini, yeraltına girince dışarıyla bağlarının koptuğunu anlatan 13 yıllık madenci Selahattin Ordu, “Yeraltı dediğimiz zaman, çok farklı bir olay. Dışarıdaki işlerle kıyasladığımızda en tehlikeli işlerden, tamamen cesaret isteyen ağır işe kendini adapte eden, özveri vermek gereken bir iştir bu. Yerüstündeki işlerle çok farklı. Buraya girince her şeyle bağınızı kesiyorsunuz. 120 metre yerin altındayız, burada şartlar ağır. Kısa süreliğine unutuyoruz her şeyi. Bir ramazana daha ulaştık. İlk sahurumuzu burada arkadaşlarla yaptık. Evlerimizden getirmiş olduğu, herkesin az çok kararınca getirdiği yolluklarla burada sahurumuzu yaptık. Herkese hayırlı olmasını temenni ediyorum. Arkadaşlarla yaptık tabii ki ailemiz ön planda oluyor ama buradaki iş ortamındaki arkadaşlarımız da bizim bir ailemiz oluyor. Kıyaslayınca, arkadaşlarımız da ailemiz olduğu için burada birbirimize destek olabiliyoruz. Burukluk oluyor evde yapmak farklı oluyor ama şartlar bunu gerektirdiği için, ekmek parası peşinde olduğumuz için, ailemize rahat bir şekilde geçim sağlayabilmek için, bu şartları kabul edebiliyoruz. Sahurumuzu yaptık, duamızı yaptık. Hayırlısıyla iftarımızı evimizde ailemizle yapacağız. Ramazan ayının herkese hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Herkesin de Ramazan Bayramı’na ulaşmasını canı gönülden diliyorum” diye konuştu. (DHA)

Görüntü Dökümü

———————

-Muhabir anons

-Dua edilmesi

-Tahtalardan sofra kurulması

-Yiyeceklerin hazırlanması

-Yemek yemeleri

-Yeraltında madencilerin yürümesi

-Vagonların geçmesi

-Çalışma detayları

-Şenel Zurnalı ile röportaj

-Selahattin Ordu ile röportaj

Haber-Kamera:Ali Sencer ARSLAN-Öznur GÜNEŞ/ZONGULDAK, (DHA)-

=======================================================

10) BURSA’DA SAHURDA DAVUL YERİNE 70 YILDIR SÜREN GELENEK

BURSA’da Emir Sultan Hazretleri’nin türbesi ve camisinin bulunduğu mahallede yaklaşık 70 yıldır sahurda davul çalınmıyor. Türkiye’nin birçok yerinde sahur için davullar çalınırken, Emir Sultan Mahallesi’nde davul yerine “Pilava, pilava” diye seslenilerek vatandaşlar sahura kaldırılıyor. Yaklaşık 40 yıldır bu mahallede yaşayan Şerafettin Torun geleneğin uzun süredir mahallede yaşatıldığını belirterek, “Emir Sultan Hazretleri’ne saygıdan dolayı burada davul çalınmaz” dedi.

Bursa’nın Yıldırım ilçesindeki Emir Sultan Mahallesi’nde sahur geleneği, Türkiye’nin birçok şehrinde farklı şekilde yaşatılıyor. Emir Sultan Hazretleri’ne duyulan saygı nedeniyle mahallede uzun yıllardır davul çalınmıyor. Emir Sultan Hazretleri’nin türbesi ile camisinin yer aldığı mahallede, yaklaşık 70 yıldır sahur vakitlerinde davul sesi duyulmuyor. Ramazan ayında ülke genelinde sahur için davullar çalınırken, Emir Sultan Mahallesi’nde bu gelenek farklı bir uygulamayla sürdürülüyor. Mahalle sakinleri, Hz. Muhammed’in soyundan geldiği kabul edilen ve Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezid’in damadı olduktan sonra ‘Emir Sultan’ olarak anılan Muhammed bin Ali El Hüseyni el Buhari’ye duyulan hürmet nedeniyle sahurda davul çalmadıklarını belirtiyor. Mahallede sahur vaktinde davul yerine sokaklarda “Pilava, pilava” diye seslenilerek vatandaşlar uyandırılıyor. Uygulama, yıllardır mahallede devam ettirilen yerleşik bir sahur geleneği olarak biliniyor.

‘TENCEREYLE AŞAĞI İNENLER BİLE OLUYOR’

Yaklaşık 40 yıldır Emir Sultan Mahallesi’nde yaşayan Şerafettin Torun da geleneğin uzun süredir mahallede yaşatıldığını belirterek, “Emir Sultan Hazretleri’ne saygıdan dolayı burada davul çalınmaz. Rivayete göre geçmişte bir davulcuyla ilgili yaşanan olaydan sonra davul bırakılmış. O günden bu yana sahurda ‘Pilava, pilava’ diye seslenilir. Emir Sultan’a yeni taşınanlar bazen bu çağrıyı bilmez, tencereyle aşağı inenler bile oluyor” dedi.

Torun, Emir Sultan’ın ramazan ayının yoğun yaşandığı merkezlerden biri olduğunu ifade ederek, mahallede iftar ve sahur atmosferinin yıllardır aynı gelenekle sürdürüldüğünü söyledi. (DHA)

Görüntü Dökümü

—————————

-Mahallelilerin ‘Pilava pilava’ diye seslenilerek sahura kaldırılması

-Mahalle sakini Şerafettin Torun ile röp.

Haber-Kamera:Barış YILMAZ/BURSA (DHA)-

=======================================================

11) TARİHİ ULU CAMİ’NİN ‘KUL HAKKINDAN SAKIN’ YAZILI MAHYASI YAKILDI

BURSA’da, Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş döneminde yapılan 627 yıllık Ulu Cami’nin 70 metrelik iki minaresi arasına asılan ‘Kul hakkından sakın’ yazılı mahyası yakıldı.

Osmanlı Devleti’nde ilk defa Sultanahmet Camisi’ne asılmasıyla başlanan yaklaşık 400 yıllık mahya geleneği sürdürülüyor. Bursa’da, selatin camileri arasındaki tarihi Ulu Cami’ye, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü koordinesinde Kahraman Yıldız ile ekibi tarafından hazırlanan mahya yerleştirildi. Ekipler tarafından cami şerefesine çıkarılıp iki minare arasındaki 70 metrelik mesafeye asılan ‘Kul hakkından sakın’ yazılı mahya yakıldı. 15 gün boyunca asılı kalacak olan mahya daha sonra başka bir yazıyla değiştirilecek. (DHA)

Görüntü Dökümü

——————–

-Yakılan mahyadan dron görüntüleri

Haber-Kamera: Yiğithan HÜYÜK/BURSA, (DHA)

===========================================

12) DUYGU NEBİOĞLU BABASI METİN AKPINAR’A AÇTIĞI MANEVİ TAZMİNAT DAVASINI KAZANDI

TÜRK sinemasının ünlü aktörlerinden Metin Akpınar’ın biyolojik kızı olduğu mahkeme kararıyla 2 yıl önce kesinleşen Duygu Nebioğlu, açtığı manevi tazminat davasını kazandı. Mahkeme heyeti, Nebioğlu lehine 6 milyon lira manevi tazminata hükmetti.

Yeşilçam’ın duayen oyuncularından Metin Akpınar’ın Suphiye Orancı ile 1980’li yıllarda evlilik dışı birlikteliğinden dünyaya gelen ikiz kızlardan biri olan Duygu Nebioğlu, babalık yükümlülüklerinin yerine getirilmediği iddiasıyla dava açtı. Akseki Asliye Hukuk Mahkemesi heyeti, Nebioğlu lehine 6 milyon lira manevi tazminata hükmetti. Kararın ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan Duygu Nebioğlu, “Uzun yıllar sonra ilk defa kendimi rahatlamış hissediyorum. Davamdaki en keskin olay, Metin Akpınar’ın annem hakkında tek gecelik bir ilişki yaşadığına dair yalan beyanda bulunmasıydı, resmi olarak bu kayıtlara geçti. Annemin beni terk ettiğine dair haberler yaptılar. Bunu da annemin terk etmediğini, kardeşlerimi ve beni yetimhaneye kimlerin bıraktığını soru işareti olarak bırakıyorum. Davamız bitti demeyeceğim. Ben mücadeleme devam edeceğim. Her şeyi anlatacağım” dedi. (DHA)

Görüntü Dökümü

————–

-Duygu Nebioğlu’nun açıklamaları

Haber- Kamera: İrem BAŞDAŞ/ANTALYA, (DHA)-

=============================================

13) BOLU DAĞI’NDA KAR YAĞIŞI ETKİLİ OLDU

BOLU Dağı’nın D-100 kara yolu ve Anadolu Otoyolu geçişinde kar yağışı etkili oldu.

Ankara ile İstanbul arasındaki en önemli geçiş güzergahlarından Anadolu Otoyolu’nun Bolu Dağı geçişinde hava sıcaklığının sıfır dereceye kadar düşmesinin ardından hafif kar yağışı etkili oldu. Anadolu Otoyolu ve D-100 kara yolu geçişinde etkili olan kar yağışının ardından Karayolları ekipleri, yol güzergahları üzerinde tuzlama çalışması yaptı. Kar yağışı nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanmadı. (DHA)

Görüntü Dökümü

—————–

-Bolu Dağı Tüneli detay

-Bolu Dağı geçişi detay

Haber-Kamera: Zübeyde ÖZMEN/BOLU,(DHA)

=============================================

14) KAYSERİ-ERCİYES KARA YOLU TRAFİĞE KAPATILDI

KAYSERİ’de, sabah saatlerinde etkili olan kar yağışı sonrası Erciyes kara yolu ulaşıma kapandı.

Kentte, sabah saatlerinde etkili olan sağanak, yüksek kesimlerde yerini kara bıraktı. Kayseri-Erciyes kara yolu da tipi ve sis nedeniyle çift taraflı olarak ulaşıma kapandı. Polis ekipleri Erciyes Kayak Merkezi’ne gitmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin geçişine izin vermedi. Yolun özellikle Tekir rampasında kuvvetli tipi olduğu öğrenildi.

Öte yandan, AFAD ekiplerinin de tipide mahsur kalan doktor kafilesini kurtardığı öğrenildi. (DHA)

Görüntü Dökümü

—————

-Ekiplerden görüntü

-Tipiden görüntü

-Diğer detaylar

-Muhabir Samed Aydın SUN’un anonsu

-Taksici İrfan Özsunkar

Haber-Kamera: Samed Aydın SUN- Öykü GENÇ/KAYSERİ, (DHA)

=============================================

15) KAHRAMANMARAŞ’TA DERE TAŞTI, MAHSUR KALAN VATANDAŞ İŞ MAKİNESİYLE KURTARILDI

KAHRAMANMARAŞ’ta sağanak nedeniyle Zeytin Deresi’nin taşması sonucu mahsur kalan bir kişi, DSİ’ye ait iş makinesiyle kurtarıldı.

Kahramanmaraş’ta sabah saatlerinde başlayan yağmur, ilerleyen saatlerinde etkisini artırarak sağanağa döndü. Sağanak yağmur şehrin kırsallarında birçok dere ve akarsuların debisinin yükselip taşmasına neden oldu. Merkez Onikişubat ilçesinde yağmur nedeniyle Zeytin Deresi’nin taşması sonucu bir vatandaş karşı kıyıda mahsur kaldı. O bölgede çalışma yapan DSİ’ye ait iş makinesinin operatörüne bilgi verilmesi üzerine, operatör mahsur kalan vatandaşın yardımına gitti. İş makinesinin kepçesinin üstüne çıkan vatandaş daha sonra operatör tarafından güvenli bölgeye alındı.

Görüntü Dökümü

—————–

– Vatandaşın iş makinesiyle kurtarılması

– Taşan derelerden detay

Haber-Kamera: Ömer KOÇ-KAHRAMANMARAŞ, (DHA)

=============================================

16)YALOVA’DA FIRTINA; DENİZ TAŞTI, BALIKÇI BARINAKLARI ZARAR GÖRDÜ

YALOVA’nın Çınarcık ilçesi Esenköy beldesinde fırtına ve şiddetli yağış etkili oldu. Rüzgarın etkisiyle deniz suyu taştı, kıyı şeridindeki balıkçı barınakları ve bazı işletmeler zarar gördü.

Esenköy beldesinde sabah saatlerinden itibaren etkili olan fırtına ve yağış, yaşamı olumsuz etkiledi. Rüzgarın etkisiyle deniz suyu taştı, kıyı şeridindeki balıkçı barınakları ve bazı işletmeler zarar gördü. İncelemede bulunan Esenköy Belediyesi’ne bağlı ekiplerin talebi sonrası bölgeye tedbir amaçlı Bursa ve Sakarya’dan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri sevk edildi. Sahadaki inceleme ve değerlendirme çalışmaları ilgili kurumların koordinasyonunda devam ettiği belirtildi. (DHA)

Görüntü Dökümü

————————-

-Operasyondan detay

-Şüphelilerin emniyet çıkışı

Haber: Zehra BAYKAL/YALOVA, (DHA)

=============================================

17) BÜYÜK MENDERES NEHRİ TAŞTI; MAHSUR KALAN ÇİFTLİK SAHİBİ, JANDARMA HELİKOPTERİ İLE KURTARILDI

AYDIN’da sağanakta debisi yükselen Büyük Menderes Nehri taştı; Koçarlı ilçesindeki tarım arazileri su altında kalırken, bölgede mahsur kalan bir çiftlik sahibi jandarmaya ait helikopterle kurtarıldı.

Kent genelinde etkili olan sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Aralıklarla etkisini arttıran sağanak nedeniyle debisi yükselen Büyük Menderes Nehri taştı. Koçarlı ilçesindeki tarım arazileri su altında kaldı. Sel suları nedeniyle Abdullah Ö., kendine ait çiftlikte mahsur kaldı. Durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildiren Abdullah Ö., yardım talep etti. Jandarma ekipleri, Abdullah Ö.’nün kurtarılması için çalışma başlattı. Abdullah Ö., Aydın Jandarma Filo Komutanlığı’na ait helikopterle kurtarıldı. Abdullah Ö.’nün durumunun iyi olduğu öğrenildi. (DHA)

Görüntü Dökümü

————————-

-Kurtarılma anı görüntüsü

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Melek FIRAT/AYDIN,(DHA)

=============================================

18) KAYSERİ’DE SU BASKINI RİSKİNE KARŞI 200 HAYVAN TAHLİYE EDİLDİ

KAYSERİ’de sağanak nedeniyle Karasu Deresi’nin yükselmesi sonucu su baskını riskine karşı, ahırlarda bulunan 100 büyükbaş ile 100 küçükbaş hayvan tahliye edildi.

Kocasinan ilçesi Boğazköprü Mahallesi’nde, sağanak nedeniyle Karasu Deresi’nin yükselmesinden dolayı bölgede bulunan ahırları su bastı. İhbar üzerine olay yerine AFAD, UMKE, polis, Devlet Su işleri (DSİ) 12. Bölge Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, AFAD ekipleri de bölgede inceleme yaptı. Ekipler, bölgede oluşabilecek su baskını riski nedeniyle, ahırlarda bulunan 100’ü büyükbaş, 100’ü küçükbaş toplam 200 hayvanı tahliye etti. Ekiplerin bölgedeki çalışmaları sürüyor. (DHA)

Görüntü Dökümü:

-Hayvanların tahliyesi

-Hayvanların kamyona alınması

-Genel ve detay

Haber-Kamera:Furkan KAVUKLU/ KAYSERİ, (DHA)-

=======================================================

19) EDİRNE’DE NEHİRLERİN DEBİSİ ARTTI, ‘TURUNCU ALARM’ VERİLDİ; SARAYİÇİ’Nİ SU BASTI

TUNCA NEHRİ’NDE ‘KIRMIZI ALARM’

Edirne’de son yağışlar, karların erimesi ve Bulgaristan’daki barajlardan su bırakılması nedeniyle kentteki nehirlerde su seviyesinin yükselmesi devam ediyor. Gündüz saatlerinde Meriç ve Tunca nehirleri için DSİ’nin verdiği ‘turuncu alarm’ uyarısı Tunca Nehri gece saatlerinde ‘kırmızı alarm’ seviyesine çekildi. Tunca Nehri’nin debisi saat 24.00’te yapılan ölçümde 206 metreküp saniyeye yükselmesi üzerine kırmızı alarm verildi. Meriç’in debisinin 1054 metreküp/saniye ölçülmesi üzerine ‘turuncu alarm’ seviyesi ‘sarı alarma’ düşürüldü.

Yetkililer, nehirlerdeki su seviyelerinin takip edildiğini söyledi. (DHA)

Batuhan SEVER/EDİRNE, (DHA)-

=======================================================

20) SAMSUN’DA YOLCU OTOBÜSÜ DEVRİLDİ: 6 YARALI

SAMSUN’un İlkadım ilçesinde sürücünün kontrolünü kaybettiği yolcu otobüsü refüje çıkıp, devrildi. Yan yatan otobüste bulunan yolculardan 6’sı yaralandı.

Kaza, saat 23.00 sıralarında İlkadım ilçesi Toybelen mevkisi Samsun-Ankara karayolunda meydana geldi. Ankara’dan Gürcistan’a giden MT-009-RO plakalı yolcu otobüsü, seyir halindeyken sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu orta refüje çıkıp yan yattı. Otobüste bulunan 11 yolcudan 6’sı yaralandı. İhbar üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri, yan yatan otobüste sıkışan yolcuları bulundukları yerden çıkararak, sağlık ekiplerine teslim etti. Yaralılar, ilk müdahalelerinin ardından çevredeki hastanelere kaldırıldı.Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı. (DHA

Görüntü Dökümü

———————–

-Devrilen otobüsten görüntü

-Sağlık ve polis ekipleri

-Kaza yerinden genel ve detay

Haber-Kamera:Emre ÖNCEL/ SAMSUN, (DHA)-

=======================================================

21) HATAY’DA DRİFT ATAN SÜRÜCÜYE 58 BİN 217 TL CEZA

HATAY’da otomobiliyle drift atarak trafiği tehlikeye düşürdüğü anlara ait çekilen görüntüyü sanal medya hesabından paylaşan sürücüye 58 bin 217 lira para cezası uygulandı.

Antakya ilçesinde otomobiliyle drift atarak trafiği tehlikeye düşüren F.M., bu anlara ait çekilen görüntüyü sanal medya hesabından paylaştı. Sanal medya kullanıcılarının şikayeti üzerine Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. Emniyet güçleri, drif atan sürücüye Karayolları Trafik Kanunu uyarınca 58 bin 217 lira para cezası uyguladı. Ayrıca F.M.’nin ehliyetine 2 ay süreyle el konuldu. (DHA)

Görüntü Dökümü

—————————

– Drift atma anları

– Sürücüye ceza uygulanması

Haber-Kamera:Samim SELÇUK/ HATAY, (DHA)-

=======================================================

22) EKİ BAYRAĞI KOŞARAK ALDI; O ANLAR KAMERADA

KAYSERİ’de, 14 yaşındaki çocuk, kaldırımda ilerlerken yerde gördüğü Türk bayrağını koşarak alıp yerden kaldırdı. Bayrağı katlayıp öpen çocuğun o anları bir motosikletlinin kask kamerasına yansıdı.

Kocasinan ilçesi Sahabiye Mahallesi’nde 14 yaşındaki çocuk, kaldırımda gördüğü Türk bayrağını koşarak yerinden kaldırdı. Daha sonrasında bayrağı katlayan çocuk, öperek ilerlemeye devam etti. O anları gören motosikletli Ersin Çampınar’ın, gencin yanına giderek, “Helal olsun sana çocuk, tüylerim diken diken oldu. Ne yapıyorsun ağabeyim” dediği, çocuğun ise “Bayrağı yerde gördüm. Gönlüm el vermedi” yanıtını verdiği kask kamerasına yansıdı. (DHA)

Görüntü Dökümü

————-

-Çocuğun bayrağı yerden alması

-Kask kamerası

Haber-Kamera: KAYSERİ, (DHA)

=======================================================

Bu Yazıyı Paylaş
Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir