Sıcak Havalar Önemli Tehlike!

Sıcak Havalar Önemli Tehlike!
15 Temmuz 2016 19:03
A+
A-

 

Uzmanlar Hava sıcaklığının yüksek olmasıyla beraber insan hayatını olumsuz etkilediğini belirterek belli bir saatlerde dışarıya çıkmamaları konusunda uyardı.

 

Aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğini belirten Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Dahiliye (İç Hastalıkları) Bölümü’nden Uzmanlar; “Özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanların yüksek sıcaklıktaki havalarda hastalanıp yatağa düşmemesi için bir dizi önlem alınması şart. “diyerek uyardılar.

 

Sürekli baş ağrısı ve yüksek ateş halsizlik güneş çarpmasına işarettir

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Dahiliye (İç Hastalıkları) Bölümü’nden Uzmanları, “Yaz aylarında hava sıcaklıklarının çok yüksek olduğu günlerde karşılaşılan güneş çarpması, sıcaklığın yükselmesi ile önemli bir tehlike olarak karşımızda durmaktadır. Yüksek ateş, terleyememe, komaya kadar giden sinir sistemi bozuklukları, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, bulantı, nabız hızlanması ilk belirtiler olabilirken, algılama ve koordinasyon yeteneğinin bozulması, görme netliğinde bozulma, göz çukurlarının belirginleşmesi, bilincin kaybolması ileri belirtilerdir. Derhal bir sağlık merkezine başvurulmalıdır.

 

Sıcak havalara risk grubundakiler dikakt etmeli

Zorunlu olmadıkça sıcaklığın en belirgin olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamaları gerektiğini belirten Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Dahiliye (İç Hastalıkları) Bölümü’nden Uzmanları, “Özellikle çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp, şeker ve tansiyon hastaları zorunlu olmadıkça sıcaklığın en belirgin olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamalıdır. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde (10.00-16.00) denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir”diyerek bilgilendirdiler.

 

Her 1 saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı tüketin

Bugünlerde genellikle fiziksel olarak spor yapmak isteyen vatandaşlarımızın akşam saaatlerine yakın havanın biraz daha ılımanlık zamanında spor yapmaları gerektiğine değinen Uzmanlar, “Yapılan spor egzersizlerinin ardından en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fiziki aktivitelerden kaçınılmalıdır. Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir. Vücut ısısının yükselmemesi için de sık sık duş alınmalı, bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir ” diye konuştu.

Bunaltıcı havalarda serinlemek için duş almak iyi bir seçenek

Bunaltıcı havalarda serinlemek için duş almak iyi bir seçenek olduğunu belirten Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Dahiliye (İç Hastalıkları) Bölümü’nden Uzmanları son olarak ise, “Sıcak ve bunaltıcı havalarda serinlemek için duş almak iyi bir seçenek olacaktır. Duş alma süresi için 5 dakika yeterli olmasıyla birlikte Sık sık vücudun dayanabileceği soğuklukta duş alınmalı. Bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.” diyerek sözlerine son verdiler.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.