DHA Görüntülü Yurt Haber Bülteni-6

DHA Görüntülü Yurt Haber Bülteni-6
29 Eylül 2024 16:21
A+
A-

1) MERSİN’DEN KALKAN BAYRAKTAR AKINCI TİHA, ADANA’DA SELAMLAMA TURU YAPTI

BAYRAKTAR Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), 2-6 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) öncesinde Mersin’den havalanıp, Adana’da selamlama turu yaptı.

Kentte bu yıl ilk kez 2-6 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 10’uncu TEKNOFEST’e sayılı günler kala festivalin simgesi haline gelen Bayraktar Akıncı TİHA selamlama turu yaptı. Mersin Susanoğlu Sahili’nden kalkan Bayraktar Akıncı TİHA, Sabancı Merkez Camisi üzerinde tur attı. Kent semalarında vatandaşları selamlayan Bayraktar Akıncı TİHA daha sonra festivalin gerçekleştirileceği Adana Şakirpaşa Havalimanı’na iniş yaptı.

Festivalde, yerli ve milli teknoloji projelerinin tanıtılmasının yanı sıra çeşitli yarışmalar, gösteriler ve etkinlikler yapılacak. (DHA)

Görüntü Dökümü

———————–

– Teknofestte görev alacak tiha selamlama turu yaptı

Haber:Narin KAZAK-Kamera:Eser PAZARBAŞI/ADANA,(DHA)

===============================

2) BURSA’DA İKİ OTOMOBİLİN ÇARPIŞTIĞI KAZADA 4 KİŞİ YARALANDI

BURSA’nın İnegöl ilçesinde iki otomobilin çarpıştığı kazada, sürücüler ile 4 kişi yaralandı.

Kaza, saat 12.00 sıralarında Kemalpaşa Mahallesi’nde meydana geldi. Demirel Sokak’tan çıkan Emre Y. (29) yönetimindeki 16 Y 0100 plakalı otomobil ile Paşaören Sokak’tan çıkan Muhammet Salih Ç.’in (26) kullandığı 60 AEA 135 plakalı otomobil kontrolsüz kavşakta çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle savrulan araçlardan 60 AEA 135 plakalı otomobil, bir evin bahçesindeki depoya çarparak durabildi. Kazada sürücüler ile 60 AEA 135 plakalı otomobildeki Taha T. (29) ve Muhammet Sefa G. (27) yaralandı. Yaralılar, kaza yerine sevk edilen ambulanslarla İnegöl Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenilirken, kazayla ilgili inceleme başlatıldı. (DHA)

Görüntü Dökümü

—————————

-Kaza yerinden cep telefonu görüntüleri

Haber: Yavuz YILMAZ-Kamera: İNEGÖL (Bursa), (DHA)

===================================

3) 104 YILLIK İSTİKLAL MADALYASI 10 BİN TL’DEN SATIŞA ÇIKARILDI

KAYSERİ’nin Talas ilçesindeki antika fuarında koleksiyoner Adnan Menderes Gün tarafından Kurtuluş Savaşı’nda verilen 104 yıllık İstiklal Madalyası 10 bin TL’den satışa çıkarıldı.

Kayseri’nin Talas ilçesi Mevlana Mahallesi’ndeki semt pazarında, ‘Antika ve Koleksiyon Günleri’ etkinleri kapsamında antika fuarı açıldı. Fuara, koleksiyoncular ve antika tutkunları yoğun ilgi gösterdi. Eski ev eşyalarının yanı sıra farklı yörelere ait kilim ve tespihlerin yer aldığı fuarda, Kurtuluş Savaşı sonrası verilen 104 yıllık İstiklal Madalyası da Denizlili koleksiyoner Adnan Menderes Gün tarafından satışa çıkarıldı. Çocukluğundan beri koleksiyonerlik yaptığını anlatan Gün, “Güzel bir fuar var. 1920 tarihli kişiye özel verilen bir İstiklal Madalyası. Biz, çocukluğumuzdan beri antika ve koleksiyon işine merak saldık. Para koleksiyonu ile başladım. Buralara kadar geldim. Bu işi gençlere öğretip, sevdirmek lazım. Benim koleksiyonumda yer alan İstiklal Madalyası sanki fabrikadan yeni çıkmış gibi tüm yazıları rahatlıkla okunacak şekilde pırıl pırıl duruyor. Bu madalyayı 8-10 bin TL arasında bir rakama satacağım. Alıcılarını bekliyorum” dedi. (DHA)

Görüntü Dökümü

————————–

-İstiklal Madalyasından görüntü

-Koleksiyoner Adnan Menderes Gün ile röportaj

-Diğer detaylar

Haber-Kamera: Samed Aydın SUN/KAYSERİ, (DHA)

===========================================

4) DÜĞÜNLERDE HAVAYA ATEŞ EDEN 11 ŞÜPHELİ YAKALANDI

AFYONKARAHİSAR’ın Sinanpaşa ilçesinde düğünlerde havaya ateş açan 11 şüpheli gözaltına alındı. Operasyonlarda ruhsatsız silahlar ele geçirildi.

Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Sinanpaşa ilçesine bağlı Bulca köyünde nisan ve mayıs aylarında düğünlerde, genel güvenliği tehlikeye sokan 11 kişi tespit etti. Jandarma ekiplerinin, şüphelilerin adreslerine düzenlediği operasyonlarda, 2’si kurusıkı 4 tabanca, 2’si ruhsatsız 3 av tüfeği, 5 şarjör, çok sayıda mermi ve fişek ele geçirildi. Gözaltına alınan 11 şüpheli hakkında adli işlem uygulandı. (DHA)

Görüntü Dökümü

————–

-Düğünlerde havaya ateş açanlardan görüntü

-Operasyonlardan görüntü

-Ele geçirilen silahlardan görüntü

Haber-Kamera: İlyas Kaan TAYTAK/SİNANPAŞA, (DHA) –

===============================

5) HACILAR BÜYÜK HÖYÜK’TE BURUK KAZI

BURDUR merkez Hacılar Köyü’nde bulunan Büyük Höyük’te bu yılki kazı dönemi buruk bir şekilde sona erdi. Kazı, geçen şubat ayında hayatını kaybeden Onursal Başkan Prof.Dr. Refik Duru’nun yokluğunda buruk tamamlandı.

Uzun yıllar Burdur bölgesinde kazılar yapan ve arkeolojinin duayenlerinden sayılan, ömrünün 69 yılını kazı alanlarında geçiren Prof. Dr. Refik Duru, geçen şubat ayında İstanbul’daki evinde vefat etti. Burdur Hacılar Köyü’nde bulunan Büyük Höyük’teki kazının başkanı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülsün Umurtak, 1984 yılında Prof.Dr. Refik Duru’nun asistanı olarak bu bölgeye geldiğini belirterek, “Kendisi 1978 yılından itibaren Kuruçay Höyüğünü kazmaktaydı. Ondan sonra da sürekli kendisiyle çalıştım. Höyücek, Bademağacı, Eski Hacılar yani İngilizlerin kazı yaptığı Hacılar’da çalıştık. Son olarak da 2011 yılında Hacılar Büyük Höyük’te benim başkanlığımda kazılara başladık” dedi.

Refik Duru’nun arkeoloji hayatının Osmaniye Kadirli’de Karatepe’de öğrenciyken başladığını belirten Umurtak, “Sonra Gaziantep bölgesinde hocası Bahadır Alkım ile Tilmen Höyük, Kırışkal Höyük, Gedikli Kara Höyük ve Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi kazılarında çalışmışlar. Kısa bir sürede Elazığ’da Değirmentepe kazılarını yürütmüştü. Ama Burdur ve çevresi onun bilimsel ve mesleki hayatında çok önemli yer tuttu. Hem bölgeyi çok seviyordu, hem de burada günümüzden 9 bin yıl öncesine uzanan en erken kültürleri araştırmaya uzun yıllarını verdi. Ben de 40 yıla yakın bir süredir bu bölgede çalıştım” dedi.

Refik Duru’nun kazıda olmamasının hayatlarında büyük bir boşluk yarattığını anlatan Umurtak, “Ama çalışırken güzel buluntular ele geçtikçe sanki onu görüp mutlu olabileceğini düşündük. Ama manevi varlığı her zaman bizimle birlikte” ifadelerini kullandı.

BU YILKİ KAZILAR

Bu yılki kazıların 29 Temmuzda başladığını ve dolu dolu, verimli bir sezon geçtiğini belirten Umurtak, şunları söyledi;

“Özellikle bu höyüğü temsil eden ilk Tunç Çağı I dönemi dediğimiz üçüncü bin yılın başlarına ait bir dönemde çalıştık bugüne kadar. Kazamatlı Sur sisteminde iki kapı ve 50 kadar yapı kazmıştık. Şehir içinde de genel olarak resmi depo binalarını kazmıştık. Bu sene ise daha özel yapılarda çalıştık. Çok verimli oldu. Kafamızda soru işareti olan birçok konuya zaman ayırabildik. Bir de o dönemi izleyen ilk Tunç II dediğimiz bir döneme ait büyük bir binayı kazdık. Buluntularımız çok güzel. Çanak çömlek, dönemleri hakkında bize önemli bilgiler veriyor. Yazının olmadığı bu daha erken çağlarda bize en önemli ipuçlarını çanak çömlek verir. Onun yanında mühürler, boncuklar, küçük hayvan bronz iğneler, deliciler ele geçti. Bunları kış aylarında bilim dünyasına bir makale ile tanıtmayı planlıyorum.”

Görüntü Dökümü

———————–

-Kazı çalışmalarından

-Gülsün Umurtak ile röp.

-Refik Duru ile daha önce yapılan röportajdan görüntüler

-Genel detay

Haber-Kamera: Mesut MADAN/BURDUR,(DHA)-

=========================================

6)BATMAN’DA YOLCUNUN AYAKKABI KUTUSUNDA UYUŞTURUCU ELE GEÇİRİLDİ

BATMAN’da şehirlerarası yolcu otobüsünde yapılan aramada bir yolcunun ayakkabı kutusunda 306 gram bonzai ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheli tutuklandı.

İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından Batman girişinde durdurulan bir şehirlerarası yolcu otobüsünde arama yapıldı. Aramada, yolculardan birinin ayakkabı kutusunda 306 gram bonzai ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheli, işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. (DHA)

Görüntü Dökümü

——————————

İl emniyet müdürlüğü binası

Uyuşturucunun ayakkabı kutusundan çıkarılması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Bayram AYHAN/BATMAN, (DHA)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.